ГРАО

Избори две в едно. България избира президент и гласува на национален референдум

България избира днес петия си президент. Изборите са две в едно. Заедно с президентския вот се провежда и национален референдум, иницииран от екипа на шоумена Слави Трифонов.

Изборният ден започва в 7.00 ч.и завършва в 20.00 часа, ако няма опашка от гласуващи пред секцията.

Броят избиратели по избирателните списъци за изборите за президент и вицепрезидент са 6 834 278 души, за националния референдум в списъците за гласуване фигурират 6 832 288 гласоподаватели.

Разкрити са 12 418 избирателни секции в страната

Разликата в броя на избирателите за вота за президент и за националния референдум идва от условието, че за народното допитване българските граждани освен да са навършили 18 години, трябва и да не са поставени под запрещение и да имат постоянен адрес на територията на България към датата датата 8 август 2016г.

Право да гласуват общо за частичните избори за кметове, които ще се проведат на три места имат 90 455 избиратели. 88 882 от тях имат право да гласуват за кмет на район Младост, 771 за кмет на кметство Грохотно и 802 за кмет на кметство Друмево.

Общият брой на секциите в чужбина са 325 в 71 държави

Над 35 ще са единствено във Великобритания – точният им брой е 53, в Турция и САЩ са по 35, в другите държави са под тази бройка.

Гласуване на националния референдум

На референдума може да се гласува с „Да“ или „Не“ по три въпроса днес.

Въпросите на референдума, иницииран от Инициативен комитет от „Шоуто на Слави”, начело с шоумена, са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

- реклама -