свине африканска чума Бозрелийско

Избиват 140 хиляди свине заради африканска чума в най-голямата ферма в Румъния

Вирусът на африканската чума по свинете беше потвърден днес в най-голямата свинеферма в Румъния и втора по големина в Европа, в която има близо 140 000 животни, съобщава информационният сайт Зиаре.

Свинефермата се намира в село Гропени в югоизточния окръг Браила. Резултатите са потвърдени от Националната референта лаборатория в Букурещ.

Предстои всички животни във фермата да бъдат евтаназирани

Потвърждението на свинската чума в Гропени идва скоро след като вирусът беше потвърден в друг свинекомплекс в окръг Браила, където имаше 35 хиляди животни.

Властите смятат, че вирусът е проникнал в големите ферми в окръга чрез заразена вода от изхвърлени в река Дунав мъртви прасета

„Мисля, че заразяването на тези ферми е причинено от водата, и двете ферми се снабдяват с вода от Дунав. Дори в четвъртък един труп на прасе изплува в района между Браила и Галац. Има безотговорни граждани, заради хвърлените в Дунав трупове се случва това във фермите в окръг Браила“, казва директорът на Санитарно-ветеринарната дирекция в Браила Джику Драган.

Заради проникването на свинската чума в големите ферми в Браила икономическите загуби са огромни, стотици хора са останали без работа, а фирми, които са имали договори със свиневъдите. До момента в окръга са потвърдени 34 огнища на африканска чума по свинете в лични стопанства и свинеферми, а над 30 000 животни вече са евтаназирани от ветеринарите.

източник: БТА

- реклама -