Георги Георгиев СОС, Топлофикация София, Булгаргаз, парно, газ, компенсации, мълчание
снимка: Фейсбук

Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС е новият председател на Столичния общински съвет. Това реши местният парламент днес с подкрепата на 36 общински съветници и след разгорещени дебати в залата.

Георгиев е адвокат към Софийската адвокатска колегия и асистент по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Там той е защитил и докторска дисертация по търговско право. Специализирал е международно търговско право – магистратура в King’s College London.

До избора му днес се стигна, след като на 21 септември оставка като председател и като съветник от групата на ГЕРБ-СДС подаде Елен Герджиков. Той беше на поста трети мандат, а в мотивите си посочи лични причини.

Вчера стана ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е поискал Герджиов да подаде оставка, а той самият го направил с удоволствие.

Оставката е личен акт, благодаря на Елен Герджиков за съвместната работа, каза в началото на днешното заседание на СОС Малина Едрева, общински съветник и председател на групата на ГЕРБ-СДС.

Тя представи новоизбрания председател с думите:

„Георги Георгиев е един от най-активните общински съветници, вносител е на редица важни доклади за подобряване на градската среда, транспорта, намаляване на разходите и социални дейности. Той е доказан професионалист със солидно образование. Роден е през 1986 г. В момента е главен асистент по търговско право в Софийския университет. Той е управляващ съдружник в адвокатско дружество „Георгиев и Колев“, съавтор на редица международни изследвания. През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на London School of Economics and Political science, финансиран от ЕК, за проучване на законодателството и съдебната практика на държавите – членки в областта на корпоративното управление“, каза Едрева.

Мястото на Герджиков като общински съветник зае Миглена Атанасова, която положи клетва днес.

ГОРЕЩИ ДЕБАТИ ПРЕДИ ГЛАСУВАНЕТО

Гласуването за избора на Георгиев беше предшествано от протести на общинските съветници от „Демократична България“ и Борис Бонев.

Някои общински съветници обаче се обявиха против включването на точката за гласуване на кандидатурата на Георгиев в дневния ред. От ДБ заявиха, че тя не е внесена според правилника на СОС – имала подписите на трима, а не на всичките четирима зам.- председатели на СОС.

Николай Стойнев от ГЕРБ контрира, че един от зам.-председателите – арх. Борислав Игнатов от ДБ първо подписал внасянето на точката, а тази сутрин с писмо заявил, че оттегля подписа си.

Борис Бонев пък разкритикува причината Герджиков да подаде оставка. Според него е недопустимо лидерът на ГЕРБ да се меси по този начин. Той поиска и оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

„Нито един общински съветник от ГЕРБ няма от какво да се срамува“, отговори му Едрева и го посъветва да гледа себе си и собствената си организация.

„Недемократично и лошо ли е, че Методи Лалов не получи доверие от партийния си лидер, след като публично заявихте, че ще сте по-полезен в парламента, намеси се и Прошко Прошков от ГЕРБ – СДС.

Гласуването се проведе на живо, а резултатите бяха опвестени в 15,30 часа

- реклама -