гласуваме, балотаж, президент, вицепрезидент, избори
Снимка: БГНЕС

Избираме президент и вицепрезидент на балотаж – за първи път с изцяло машинен вот

Днес се провежда балотажът на президентските избори. До тук се стигна след като на първия тур на вота миналата неделя сред 23 кандидат-президентски двойки нито една не достигна 50% от гласовете на гражданите, избирателната активност също остана под 50 на сто.

Тази неделя избираме между двете президентски двойки, които получиха най-голямо доверие. За първи път гласуването в секциите с над 299 избиратели е задължително с машина.

От централната избирателна комисия разработиха симулатор за машинно гласуване. С него можете да видите как ще изглежда бюлетината за балотажа на президентските избори. Симулаторът е достъпен ТУК.

Изборният ден започва точно в 7 часа и ще приключи в 20 часа. В отделни секции, където са се образували опашки в края на деня, гласуването може да бъде удължено с един час.

До края на изборния ден у нас е забранена агитацията за двете кандидат-президентски двойки, както и публикуването на данни от екзит пол, включително и в социалните мрежи.

Секциите в страната са над 12 000. 11 936 броя са общо машините, които ще се използват в страната и в чужбина за тези избори.

Българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в 751 секции в 68 държави. Първи отварят секциите в Нова Зеландия. Вотът зад граница ще приключи в 6 ч. българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г., когато затворят секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада

Всички машини за изборите пристигнаха навреме в секциите зад граница. Бюлетини за балотажа са доставени в над 99% от секциите зад граница. В четири места за гласуване обаче ще се използват бюлетините от първия тур на изборите, съобщиха преди ден от МВнР.

- реклама -