мозък

Из тайните на човешкия мозък

Учени откриха нови 97 региона в мозъка. Академиците успяха да създадат възможно най-прецизната карта на човешкия мозък.

Въпреки че изследователите се опитват да направят точна карта на мозъка от над 150 години, сега за първи път са успели да идентифицират общо 180 части на мозъчната кора.

Те могат да дадат на учените нова информация за това как хората мислят, говорят и изпитват чувства. Новата карта предлага и информация за разбирането на болести като аутизма, шизофренията и деменцията.

301mozak„Мозъкът не е като компютър, който може да поддържа всякаква операционна система и да използва всякакъв софтуер“, посочва невролога Дейвид ван Есен, ръководител на изследването.

Експеримент с 1200 млади хора

За да начертаят картата учените са събрали данни от дългогодишното изследване на мозъка на 1200 млади хора. От тях картите са направени на базата на данни от 210 здрави мъже и жени.

Данните от скенера измерва церебралния кортекс на участниците. Това е външният нагънат слой на мозъка, който контролира паметта, мислите, езика, съзнанието и усещането.

Moz'kМозъците на доброволците са били сканирани два пъти – докато си почиват и докато изпълняват прости мисловни задачи като запомняне на информация и слушане на история.

По този начин се измерва активността на мозъка, за да се види как различните му региони реагират на зададените ситуации.

Тази събрана информация след това се въвежда в машина за анализиране на алгоритми, създадена от учени към Университета в Оксфорд, която идентифицира отделните региони на мозъка и намира общи координати между различните скенери.

В резултат на това учените установяват наличието на 180 региона във всяко мозъчно полукълбо.

- реклама -