Ватикана

Из дебрите на Ватикана – най-малката страна в света, която съхранява божественото тайнство (СНИМКИ)

В градините на Ватикана вече се носи уханието на маслодайни казанлъшки рози, подарени на папата от премиера Борисов, който бе на аудиенция по повод 24-ти май.

Религиозният град-държава е едно от най-необикновените места в света, обвито в тайнства и мистерии.

Ватикана е най-малката независима държава в света – заема площ от 440 дка. Както е добре известно, нейн държавен глава е папата. Макар и незначителна по-размери, Ватикана е най-важното място за всеки католик, защото там се съхранява тайнството на Римокатолическата църква. Но не само това – Ватикана е тържество на ренесансовото изкуство, където всяко кътче носи необикновена история. Неизмеримо количество картини и скулптури на най-големите творци красят базиликите, залите и коридорите на това каменно чудо.

Швейцарските гвардейци на стража във Ватикана

Първото странно нещо, на което ще се натъкнете, са живописни гардове, облечени в шарени дрехи на средновековни стражари и ренесансови шлемове – охраната на папата. Вярвате или не, на Ватикана някога се е налагало да воюва, предимно в защита на религията и своя сувернитет.

В началото на 16-ти век Юлий II, който имал славата на най-войнствения папа, решил да създаде ватиканска армия. За целта се обърнал към Швейцария, която по това време била бедна държава с ниско образовано население. Мъжете там били известни със своята смелост, освен това като чужденци не се интересували от религиозните интриги – знаели единствено, че задачата им е да опазят папата жив.

В годините се доказали, като успели да укрият и спасят двама папи от Римската империя и Карл V и така станали официалната и единствена въоръжена сила зад портите на Ватикана. Униформата на гвардейците е изработена от италианския скулптор и художник Микеланджело.

Така и до днес млади швейцарци всяка година полагат клетва, взимат доспехите си, традиционните копия и шарените униформи, за да пазят святото място. Те са истинска радост за туристите, въпреки невъзмутимото им изражение. Гвардейците спазват желязна дисциплина докато са на пост.

В центъра на Ватикана се намират базиликата „Свети Петър“, папският дворец, Ватиканският музей, Сикстинската капела и няколко административни сгради и исторически монумента.

Градът-държава е разположен в западната част на Рим, а държавната му граница е 3.2 км, която в голямата си част съвпада с отбранителната стена. Страната няма свое постоянно население – на нейната територия живеят папата, ръководителите на римската курия и служещите във ватиканските учреждения, които наброяват 2493 души.

И до днес стените на сградите се боядисват с мляко – стара технология, при която то се смесва с гасена вар. Статуите пък се почистват с етерични масла като лавандула, мащерка и риган.

В югозападната част на Ватикана, насред площада „Свети Петър“, се намира и едноименната базилика, смятана за най-голямата католическа църква в света.

Височината на фасадата, построена от архитекта Мадерно, е 45 м, ширината е 115 м. Тя е увенчана с огромни статуи на Христос, Йоан Кръстител и единадесетте апостоли без Петър.

На мястото, където днес е построен площадът, някога се намирал Нероновият цирк. Именно тук се вярва, че след пристигането си в Рим Св. Петър е измъчван и разпънат на кръст, но по негово искане с главата надолу, защото се смятал за недостоен да загине по същия начин като своя учител. В базиликата се намира и гробът на самия светец.

Църквата е с дължина 220 м, широка е 110 м и е висока 113 м. В нея има 800 колони, 390 грамадни статуи и 45 олтара. Побира около 20 хиляди души.

Сикстинската капела – 3D отпреди 5 века

Tова е може би едно от най-известните места в света. В същността си е параклис, в който и до днес се събира конклавът на кардиналите, които избират новия папа.

Капелата има уникалната архитектура и фрески, дело на ренесансовите художници Микеланджело, Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио и други.

Таванът й, който е с площ 1100 m2, е изрисуван между 1508 и 1512 г. по поръчение на папа Юлий II. Заедно със сцената Страшният съд, се смята за връх в творчеството на Микеланджело и е трудно човек да си представи как великият художник е успял да изрисува триизмерните фрески на такава височина. Около 20 000 туристи посещават ватиканската забележителност всеки ден, снимането и разговорите вътре са абсолютно забранени.

Ако посетите това сакрално място, ще видите десетки гардове, които приканват за тишина и напомнят да не вадите телефоните и фотоапаратите си.

Пиета

Във фоайето на „Свети Петър“ стои още една емблематична творба на Микеланджело – Пиета, която той завършва когато е само на 24 години.

Пиетата изобразява тялото на Исус в скута на дева Мария след свалянето му от кръста. Двете фигури са в естествени размери – височината на скулптурата е 174 см. Творбата е създадена в чест на 1500-годишния юбилей от рождението на Христос и е изработена е по поръчка на френския кардинал Жан Билер за гробницата му. През 18 век е преместена в базиликата Свети Петър. В нея Микеланджело противопоставя мъжкото на женското начало и живото на мъртвото, а творбата е сочена за шедьовър, тъй като балансира между ренесансовите идеали за класическа красота и натурализма.

Галерия на географските карти

На път към Сикстинската капела, из коридорите на ватиканските музеи, ще попаднете на още едно необикновено място – Галерията на географските карти, която вероятно ще спре дъха ви. Стените и таваните са изрисувани с топографски карти от Игнацио Данти по поръчка на папа Григории XIII. В 120-метровия коридор ще видите Италия, представена като две отделни части, разделена от Апенините. Има перспективни изгледи от основните пристанища на страната отпреди 5-6 века, сред които Венеция и Генуа.

Спираловидното стълбище

Това е една от най-съвременните придобивки във Ватикана. Зашеметяващото стълбище е проектирано през 1932 година от италианския архитект Джузепе Момо. Ватиканският музей е наистина внушителен – както по размери, така и по изложени експонати. В него освен уникални шедьоври на изкуството от различни епохи можете да видите изложени египетски мумии и артефакти, а дори и камъче от Луната, донесено от Аполо 11.

Стаите на Рафаело

Когато е на 25 години, ренесансовият художник е нает от папа Юлий II, за да украси покоите му, състоящи се от четири помещения, които днес са известни като залата на Константин, залата на Хелидор, залата на подписването и залата на пожара в Борго. И четирите стаи са изографисани с огромни стенописи, покриващи цялата им повърхност.

До смъртта на Юлий II през 1513 г. са изрисувани само 2 от стаите, но неговият наследник папа Лъв X продължава делото му. След смъртта на самия Рафаело през 1520 г., трима от неговите помощници довършват проекта.

По-голямата част от западните райони на папската държава са Ватиканските градини – парков комплекс, който започва да се създава още от времето на Ренесанса. Ако искате да видите цялата красота на религиозния град, ще трябва да се изкачите до купола на Свети Петър, до който се стига по 500 стъпала. Колкото по-нависоко отивате, толкова повече стълбите се стесняват. От върха обаче ще видите Рим на длан.

Ватиканската библиотека и музеи съхраняват богата историческа и културна информация. От 1984 г. Ватикана е включена в ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

- реклама -