Ивелина Чолакова, фотогрaф, който снима семейства в пандемията, прeд FN: Когато си заедно с любимите си хора, нищо не е толкова страшно

Пандемия, изолация, самота. Това може и да не е мрачна картина. Доказва го фотографът Ивелина Чолакова с новия си проект, от който се усмихват семейства с деца, палаво надничат кучета, деца рисуват и отправят послания.  Специално за Flashnews фотографът разказва как се е родила идеята й да снима семейства по време на пандемията у нас.

Ивелина Чолакова се занимава с фотография от повече от 13 години. Част е от творческия проект DLS. Носител е на множество международни призове и грамоти за работата си в областта на сватбената и портретната фотография. Разгръща възможностите си в различни направления на това изкуство.

Предпочитан фотограф е от автори като Маргарита Петкова и Добромир Банев.
Снимала е за Люси Дяковска, Биляна Петринска, Петър Антонов, Нона Йотова и др. Работи с брандове като V’ZARO, Екатерина Лашова и др.

Отличена е в топ 150 фотографи в световния сайт за сватбена фотожурналистика WPJA през 2019 година.
Последният ѝ проект е свързан с пандемията от COVID-19 и отговорността, която имаме към обществото.

Как се роди идеята ви да снимате семейства вкъщи по време на пандемията? Повлияхте ли се от чуждестранни фотографи?

Преди известно време попаднах на една публикация в онлайн издание от Вилнюс за техен фотограф – Адас Василиаускас,  който с дрон прави снимки на хора по прозорците и балконите.  Аз нямам дрон, но ми се стори супер идея да го направя с „най-дългия“ ми възможен обектив. Допитах се до мои приятели и познати във Фейсбук, които са на по-ниски етажи или в къщи, дали биха ми позирали за подобни снимки под карантина. Идеята много се хареса и така започнаха обиколките ми. Записвах адреси, а съпругът ми Влад правеше карти със строен маршрут, за да е оптимално да обиколя за един ден повече хора, защото се оказа, че има доста желаещи.

Какво видяхте зад прозорците и на балконите на българите? Как те преживяха социалната изолация?

Видях усмихнати и позитивни хора, които вярват, че за да излезем по-бързо от тази ситуация, наистина трябва да спазим правилото #оставамвкъщи.
А когато си заедно с любимите си хора, нищо не е толкова страшно, дори социалната изолация и пребиваването вкъщи за по-дълго време.

Коя любимата ви снимка?

О! Това е все едно да питате някоя майка кое дете ѝ е любимо. Любим ми стана целият проект по много причини. Обичайно като фотограф, хората идват при мен за снимки. Този път аз отидох при тях. Това е почти като гостуване в домовете им. Споделиха с мен емоциите си и усмивките си.

Всички ме чакаха с нетърпение и вълнение. Аз самата също много се вълнувах.
Както едно от момичетата, участващи в проекта, каза: „Това е момент, за който децата ни ще разказват на внуците си, и ти го запамети за вечни времена!“

Изненадаха ли ви с нещо хората, които снимате и бяха ли отзивчиви да се снимат?


Имаше изненади, да! Подготвени с облекло, понякога тематично, имаше красиви шапки, имаше къща на дърво, много мили послания и рисунки, направени от децата. Но най-голямата изненада за мен дойде от една любима двойка, чиято сватба снимах преди време. Очаквах ги двамата на балкона, а те се появиха – всеки с по едно бебе в ръце. Оказа се, че съвсем скоро са се сдобили с близнаци и това беше публичният им дебют. Още се усмихвам на изненадата, която ми поднесоха.

Ще направите ли изложба със снимките си?

Аз вече имам една реализирана изложба и със сигурност ще събера тези снимки в нова. Тя ще даде шанс да събера всички хора, които ми позираха, както и много приятели и познати, които не успяха да се включат, защото живеят на високи етажи или извън София.  Ще се радвам да си спомним с усмивка за момента, в който на всички ни се наложи да спрем. Искрено се надявам по-бързо да се възстановим от странната, за цялото земно кълбо, ситуация, да се научим отново да живеем нормално, макар и с повече правила.

- реклама -