Ивановден е! Традиции и обичаи ( + Колко души черпят)

Ивановден е! Днес почитаме паметта на свети Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Исус.

Той е наричан и „Предтеча”,

защото възвестил идването на дългоочаквания Месия.

Онези, които изповядвали греховете си, свети Йоан кръщавал във водите на река Йордан, за да се пречистят.

Поради тази причина българската народна традиция свързва обредите на Ивановден с очистителната сила на осветената вода. На този ден у нас има и най-много именници – около 300 хиляди души.

Имен ден днес празнуват

Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона.

Йоан се ражда половин година преди Исус Христос. Неговите родители били на преклонна възраст, когато на баща му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната вест, че жена му Елизавета е заченала техния първороден син.

Св. Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото

предрича идването на Христос

на Земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Св. Йоан е започнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване,

Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната чистота, която постига, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнството на предтеча.

В лявата си ръка държи разгънат

ръкопис, на който се чете: „Покайте се, защото се приближава царството небесно!“.

На 7-ми януари младоженците трябва да отидат на гости на своите кумове и да носят със себе си дарове – месо, вино, хляб. Всички се събират около пищна трапеза, на която по традиция трябва да има сготвено свинско и баница.

В някои краища е прието

младоженците, които са сключили брак преди по-малко от година, да влизат във водата, в която е хвърлен кръста, за да бъдат здрави и да се радват на семейно щастие. На други места ритуалът е изменен като кумовете пръскат със светена вода младата двойка.

- реклама -