Иванчева Петрова мярка домашен арест апелативен спецсъд

Иванчева, Петрова и Дюлгеров излизат от ареста, търсят им гривни за проследяване

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюгеров излизат утре от ареста.

Условието обаче е Министерството на правосъдието да осигури гривни за мониторинг, каквито обаче в момента действащи няма.

Към настоящия момент съществува техническа невъзможност за прилагане на електронен мониторинг по отношение на лицата с наложена мярка за неотклонение домашен арест, съобщават от правосъдното министерство.

Системата за електронно наблюдение, която трябва да бъде внедрена по проект „Модернизиране на пенитенциарната система в България“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, все още не е пусната в реална експлоатация с въвеждане на реални правонарушители в нея, тъй като в момента се реализират допълнителни поддейности, пряко свързани с внедряването на Системата за електронно наблюдение.

В определението си от 19 декември съдия Иво Хинов, който за трети път постановява освобождаването на тримата, записа, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров може да напуснат ареста, но домашният им арест трябва да се контролира с гривни.

Въпреки че не са готови гривните за арестантите, те ще бъдат пуснати под домашен арест, защото така е наредил съдията, поясниха юристи.

- реклама -