Иван Тотев представи Пловдив в Рим

Кирилицата оживя на емблематично място в центъра на Рим. Това стана с подкрепата на Община Пловдив и Фондацията, която готви вторият български град за европейска столица на културата. На светлинното шоу присъстваха кметът Иван Тотев, заместникът му Розалин Петков и директорът на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

Светлините на Капитолийския площад угаснаха, за да започне 3D mapping шоуто върху фасадата на сградата на Община Рим. То разказа на многобройните присъстващи как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството, а ансамбъл „Чинари“ изнесе програма.

Министърът на културата Боил Банов благодари за организираната проява във Вечния град. Присъстваха посланикът ни в Италия Марин Райков, заместник-председателят на италианския Сенат Паола Таверна и Карола Пена, шеф на Комисията по международни отношения на Община Рим, както и кметовете на Пловдив и Матера Иван Тотев и Рафаело Де Руджери.

Представянето на Пловдив е част от кампанията за популяризиране на града ни като Европейска столица на културата в Италия, която се осъществява с подкрепата на българското посолство.

 

- реклама -