Иван Тотев: Гарнизонна фурна става парк

Полуразрушените сгради на бившата Гарнизонна фурна няма да се преустройват в галерия. Това заяви категорично вчера кметът Иван Тотев по повод на декларацията на инициативния комитет на група интелектуалци, които настояват Фурната да се възстанови и да се ползва като Център на изкуството.

Хората от квартала искат на това място да има парк и аз считам, че това рано или късно трябва да стане, отсече градоначалникът. Той припомни, че още преди да стане кмет, Община Пловдив е поискала от държавата военния имот с площ 7 дка на Пещерско шосе и бул. „Копривщица“ с цел на това място да разгърне зелена площ за отдих. В Пловдив има достатъчно галерии, засега няма да събаряме сградите, но аз ще държа Гарнизонна фурна да е парк, твърдо подчерта Иван Тотев.

Военният имот е предоставен на Община Пловдив през есента на 2015 г.

С решение на Общинския съвет в бюджета бяха заделени 350 000 за разчистване на седем – осем сгради, с изключение на една, по-запазената, където се съхранява архив. В кметството на „Западен“ дори избраха фирма, която да разчисти терена, и започнаха да подготвят паркоустройствен проект. Но инициативният комитет начело с Емил Миразчиев осуети плановете на администрацията и събарянето беше спряно.

При положение че правим две нови художествени галерии, ремонтираме действащата на ул. „Съборна“ и имаме много други неотложни разходи, няма как да инвестираме пари в още една галерия на Гарнизонна фурна, за да я предоставим след това на Емил Миразчиев, коментира Иван Тотев.

Почти всички постройки на Гарнизонна фурна са се превърнали в руини, а теренът е обрасъл като непроходима джунгла, видя репортерският екип на „Марица“ преди време. Сградата, която възрастните пловдивчани помнят като фурна, където са пекли вкусен ухаещ хляб, сега е като от филм на ужасите. Има само голи стени, без прозорци и врати, инсталациите са изкъртени до една, пещите са порутени. Плачевният вид на бившия военен имот, който е бил предаден на Община Пловдив почти в същото състояние, се вижда и от булеварда.

- реклама -