Иван Такев: Спазването на правилата няма как да е удар по имиджа на борсата

„Спазването на правилата няма как да е удар по имиджа на борсата. Ако не бяхме ги спазили, това щеше да е удар“. Така изпълнителният директор на Българска фондова борса (БФБ – София) Иван Такев.

Вчера КФН влезе на проверка в БФБ, причината за която Такев обясни с желанието на Комисията „да разбере начина, по който се определя пазарната капитализация на отделните компании, влизащи и излизащи от SOFIX в следващия шестмесечен период, тъй като има някои особености“.

„Ние сме предоставили правилата и сме дали обяснения. Сега очакваме резултати“, коментира той.

По думите му поводът за проверката е изчисляването на пазарната капитализация на Еврохолд, която имаше увеличение на капитала.

bulgarska-fondova-borsa-sofia„При корпоративни събития има определени особености как точно се смята. В конкретния случай ние сме сметнали точно по начина, по който е описано в нашите правила. Поне за момента няма друг начин, по който да го направим, и именно заради това си потвърдихме позицията, че изчисленията са направени така, както трябва“, категоричен беше Такев.

„Появи се и информация, че Еврохолд е намерила място в индекса за сметка на друга компания, Индустриален холдинг България. Тук искаме директно да подчертаем, че това не е така. Индустриален холдинг България на база на структурата на търговията за последния период, пазарната капитализация и т.н., дори да приемем, че Еврохолд не съществува въобще в правния мир, пак нямаше да влезе в SOFIX”, обясни изпълнителният директор на БФБ.

- реклама -