Иван Нейков: ТЕЛК решението е златен ключ, отключващ врати с много привилегии

2000 лв. даваш за фалшиво телково решение и получаваш срещу това добавка към пенсията от НОИ, но тя е най-малкото нещо. Парите се избиват, защото добавката е най-малкото нещо – като се започне от правото да се паркира и се стигне до различните добавки и безплатното пътуване в градския транспорт. Това коментира бившият социален министър Иван Нейков тази сутрин по Би Ти Ви. Той коментира арестуваните медици и посредници във Варна за фалшивите инвалидни свидетелства.

От касата на лекар, замесен в схемата „Поздарви от Р.“, бяха открити 1.7 млн. лева. 

Сумата е впечатляваща, мизата по райони явно е различна в Силистра например е 700 лв., във Врана явно тройно, коментира Нейков.

Не сме създали инструменти, с които системата да бъде контролирана – ТЕЛК-овото решение е финал, то не е днеска да реша, че ми трябва паркомясто и да си го купя за 2000 лв. Това е много дълъг процес и нямаме поглед върху него, обясни Нейков защо се стига до злоупотреби. Направи уговорка, че това не значи да се отнемат правата на наистина болните хора.

Отговорът е един, обясни Нейков – проява на контрола и промяна на инструментите, с които се стига до окончателното решение. Време е за здравни електронни досиета. Всяко такова заболяване има сериозни документи зад гърба си. Сега просто при НОИ пристига едно решение и той е длъжен да плаща. Електронно досие и контрол по цялата верига е начинът, СЗО вече го е направила и се ползва в Европейския съюз, а сега искаме да откриваме топлата вода, каза още Нейков.

- реклама -