Иван Нейков: Със сигурност ще има изненадани от размера на втората им пенсия

„Размерът на пенсията във втория стълб зависи какви вноски са правени, от нас или работодателя, колко години са правени тези вноски и как се управлявани тези пари. Със сигурност ще има изненадани. Всеки трябва да знае кой е пенсионния му фонд и влизат ли там вноски.“ Това разкри в сутрешния блок на БТВ бившият социален министър Иван Нейкова.

„В различните пенсионни фондове са събрани 15 млрд. лева. Близо 3 млрд. лева от тази сума са от управлението ѝ.“, уточни Нейков.

Между първия и втория стълб не трябва да има противопоставяне, каквото се опитаха да насадят у хората, заяви бившият социален министър. „Говореше се, че в първия стълб са сигурни, а във втория не се знае какво ще направи секретарката. Говореше се също така, че парите на хората ще бъдат изядени от таксите, а това не е точно така. Не може да се прави сравнение между пенсия от първия стълб, за която са правени вноски 40 години, и пенсия от втория стълб, за която са правени вноски 20 години и то три пъти по-малки от тези в първия стълб. Идеята ми е, че първият и вторият стълб трябва да работят заедно и да не се противопоставят един на друг. Всичко това е за доброто на хората и техните пари“, категоричен беше Нейков.

- реклама -