Иван Нейков: По-високи пенсии водят до по-високи осигуровки и данъци

„Вече започвам да се притеснявам, че всичко това работи против осигурителната система. Ние непрекъснато увеличаваме дела в пенсията, който не е свързан с приноса на хората в пенсионната система, а е свързан с предизборните борби на партиите. При всички положения тези решения, независимо че се обясняват с голяма любов към пенсионерите, зад тези решения стоят, първо, изборите, второ, това е опит да бъде заложена мина пред следващото управление, каквото и да е то. За да може да се казва: „Ние бяхме добрите, а тези, новите, са лошите“.

Това заяви пред БНР Иван Нейков, директор на Балкански институт за социална политика и бивш министър на социалната политика, по повод вчерашното гласуване в Народното събрание на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„Слава богу, че не съм на мястото на министъра на финансите, защото в един момент той или друг финансов министър ще трябва да бръкне в раната и тези действия рано или късно ще доведат до увеличаване на осигуровките, а вероятно в някакъв момент и на данъците. Защото трябва да има приходи. При всички положения дефицитът на НОИ ще нарасне, а той се допълва винаги от републикансикя бюджет. Затова се боя, че приближаваме с голяма скорост момента, в който ще трябва да сложим на масата нов размер на осигуровките или нов размер на данъците“, каза още Нейков.

И добави: „Слушайки вчера дискусията по актуализацията на бюджета в Народното събрание, изведнъж разбрах колко умно, че има стенографи в парламента да записват всичко, за да се разбере какво е станало. Мисля че дискусията трябва да продължи и днес. Какво беше направено вчера – бяха увеличени разходите, които трябва да бъдат направени през бюджета на ДОО. Но не е ясно кое от кога. Ние чисто конституционно вече нямаме заден ход и ако стенографските записи покажат, че всичко е гласувано – и стоте лева, и 120-те лева, и увеличаването на минималната пенсия, и актуализирането на останалите пенсии, и увеличаването на тавана на пенсиите – ако всичко това излезе, че е гласувано – ние назад не може да се върнем. Тогава – единственият разумен вариант, който има този не много разумен парламент, е да размести във времето мерките. Тоест едни да започнат от 1 октомври, други да започнат от 1 януари, да речем актуализирането на пенсиите да е от 1 януари“.

- реклама -