Иван Лечев пред FN: Талантът е някакъв процент, всичко друго е труд

Иван Лечев, Камелия, Владимир Ампов-Графа и новият треньор Михаела Филева ще журират новия сезон на „Гласът на България“.

Най-гледаното музикално риалити тръгва по bTV на 24 февруари и ще се излъчва всяка неделя от 20 ч.

Какви изненади ни очакват и как помага на своите изпълнители, от първо лице разказва Иван Лечев, специално за Flashnews.

Какви ново ни очаква в „Гласът на България“, има ли изненади?

Най-голямата изненада е Михаела Филева, която мисля, че много добре се вписва в цялото шоу. Тя е известна заплаха за моята корона. Има опит и е участвала в подобни формати.  Доста изненади има. Бутоните не са само един, а още три с имената на другите треньори. Като видя, че някой от колегите ми има желание да се бори за талант, който съм харесал аз, мога да натисна блок бутона с името му  и така да го лиша от възможността да го покани в отбора си. Това е нещо ново в първия етап на шоуто – кастингите на тъмно. Другата изненада е, че вече можем да си крадем само по един изпълнител, а не както досега – по двама.

Нещо интересно и съвсем ново в този сезон ще бъде и допълнителното съдържание, което тази година за първи път ще се прави за дигиталните платформи на bTV. Авторските видеоматериали в рубриката „Гласът зад кадър“ ще са дело на другото ново лице в екипа – младата Елина Марковска, която ще влезе в ролята на V-Reporter и трети водещ.

Срещате много млади хора, талантливи ли са?

Непрекъснато се появяват нови и нови. Единственото ми пожелание към тях е да имат повече желание за борба. Имат талант, но в тази професия трябва и хъс, за да успее човек. Талантът е някакъв процент, а другото е труд, постоянство, упоритост.

Вие като треньор, като ментор на тези младежи, откъде черпите сили и постоянство да искате от тези деца да покажат най-доброто си?

Много внимавам в подбора на репертоара им, така че да покажа на зрителите най-добрите им страни. Гледам да ги успокоявам, да дишат правилно. Сцената е място, където всички гледат и най-малката грешка, прави впечатление,  когато конкуренцията се позатегне, особено към края. То е като при ските. Обичам да гледам ски и знаете всички са много добри и опира до стотни, кой ще излезе първи. При нас е същото. Човек трябва да е концентриран, точно в най-важния момент.

Строг ли сте?

Гледам да съм разумно строг, без да се стремя да се налагам. Гледам да помагам, а не да се налагам. Получих сега комплимент от моя участнички, че като съм заставал до нея се успокоявала. Това е ценно и е голям комплимент.

Продължавате ли да помагате на предишния си победител, да я подкрепяте професионално?

Точно щях да кажа, че бях готов като свършим да започнем да работим заедно. Оказа се, че тя има други ангажименти, но ето сега, успя и пусна  свое парче. То много ми харесва. Важно е младите таланти да са организирани, защото времето тече много бързо. Ключово за кариерата им е да уловят инерцията, да хванат гребена на вълната.

В личен професионален план, какво ви очаква тази година?

Спуква ми се гьона да кажа по народно му. Предстои едно голямо турне из България на „Фондацията“. Кирил Маричков навършва 75 години и ние много ще го празнуваме, ще ходим на Аполония. На 30 октомври, когато е рождения му ден, в НДК ще направим голям концерт с гости, ще поканим и други изпълнители.

Продължава моята съвместна работа със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Миналата година направихме повече от 60 концерта из България и дори навръх Нова година. Сега Стефчо си е взел почивка, но мисля, че от края на другия месец ще се втурнем отново в атака. С ФСБ имаме няколко предложения за концерти на живо. Изобщо работата си върви. Получих много приятно предложение, отдавна не ми бяха предлагали да напиша музика за театър. Аз имам две номинации за Аскер и един Аскер. Поканиха ме да напиша музика за една постановка в Народния театър, в която ще участват Стефан Данаилов и Аня Пенчева. Сериозна заявка за сериозна работа.

На финала, какво ще кажете на младите хора, които участват в „Гласът на България“, какво им трябва, за да успеят във вашата професия?

Аз ще се повторя, но ще кажа. Едното е да използват гребена на вълната. От „Гласът на България“  могат да използват това, че много хора ги гледат и бързо стават известни. Да се постараят да направят кариера. Да не губят и секунда, а да вървят напред, да правят парчета и песни. Да правят клипове. Това е засилка, която трябва да се използва по най-добрия начин. Ще ми са да бъдат дисциплинирани и сериозни, иначе нещата няма да вървят добре.

„Гласът на България“ започва на 24 февруари от 20.00 часа, в ефира на bTV

Какво мисли Камелия за формата и какво да очакваме от нея този сезон вижте тук

- реклама -