Иван Костов: В политиката не влизат способни хора, отиват хора, като на пикник, да се нахранят

„Българската политика е изгорена земя. В нея не влизат способни хора, защото знаят каква съдба ще ги сполети. В политиката отиват хора, като на пикник, да се нахранят. Не отива талантът на нацията“. Така бившият премиер Иван Костов определи състоянието на политическия живот у нас в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

COVID-19 поставя икономиката пред огромно предизвикателтво.

„Гледам колеги, които се опитват да правят прогнози за изхода от икономическата криза. Прогнозите за бързо излизане от кризата и за бързо възстановяване, аз когато съм преживял две големи икономически катастрофи, знам, че тези прогнози са рискови. За мерките – вярно е това, че кризата съдържа и възможности. Здравната и икономическа криза съдържат изключителни възможности. Това е положителното във всичко, което ни се случва. Здравната криза показва каква организация, структура и функциониране са необходими на българското здравеопазване. Пандемията даде мощен тласък на четвъртата технологическа институция, електронизирането на институциите, електронно образование и др., тези неща изглеждат напълно възможни, изкуственият интелект навлезе. Тук е сложно да се оценят мерките на правителството. Хората сами да преценят насочени ли са финансовата подкрепа на България и тази от ЕС да се създаде тази нова организация и промени в здравеопазването и да се напредне в тези области, че се откриват като възможности или всъщност произвеждат мимолетна заетост в отрасли, които нямат перспектива в бъдеще. Това е много сложен въпрос. Страните, най-напреднали технологически използват евросредствата, това общо усилие във финансовата сфера, за да направят това, което казвам. Аз не виждам българското правителство да прави това, което казват“, подчерта още Костов.

„Трагедията е, че политиката стана изгорена земя и място, там не влизат способните хора, защото знаят каква съдба ще ги последва. В политиката отиват хора като на пикник, за да се нахранят, не отива талантът на нацията, който да поеме тези огромни проблеми и да ги движи напред“, поясни Костов.

Обществото се намира в морална криза.

„Учителите, които не искат да се ваксинират, лекари, които напускат или си вземат отпуски, за да не влизат в инфекциозни отделения, това не е ли морална криза, попита Костов. Как да излезем от тази криза, ако не се позовем на най-висшето нещо, на духа си, да кажем, да, животът е този, за който заслужава да направим всичко. Отправям призив към бъдещия живот, който трябва да живеят нашите деца и внуци, той трябва да бъде подреден. На тях им трябват тези електронизирани институции, те не трябва да се сблъскват с тези проблеми“, заяви още Костов.

А политическото доверие се възстановява само с демократични средства – с избори, категоричен беше бившият премиер.

Все пак Иван Костов вижда и нещо положително в настоящата криза. Без да прави каквито и да е прогнози за нейния изход, той смята, че кризата съдържа и възможности. Здравната криза е показала какво е необходимо на българската здравна система. Според него, пандемията е показала, че в световен мащаб дигитализацията вече навлиза дълбоко в живота и обществото се развива в посока към изкуствен интелект.

- реклама -