Иван Костов, АЕЦ Белене, БАН, доклад, изграждане

Иван Костов: Службите за сигурност трябва да се разформироват и да се създадат нови

„Най-радикалната реформа трябва да се проведе в сектора на сигурност“.

Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю за бТВ.

Според него съществуващите в момента органи за сигурност подкрепят старата система и са давали многократно доказателства за това, че са срещу върховенството на закона. По тази причина те трябва да бъдат пречупени, обясни бившият лидер на СДС и ДСБ.

„Това означава да се разформироват сега съществуващите структури и да се създадат нови.

Те трябва да се подчинят на различни министри. Например, военното контраразузнаване при министъра на отбраната, финансовото разузнаване при министъра на финансите, Националната служба за сигурност при премиера и т.н. Личният състав на тези служби трябва да мине през проверка за лоялност, защото пораженията върху този личен състав са неизвестни“, заяви Костов.

Той е убеден, че в „Има такъв народ“ и „Демократична България“ има хора, които могат да свършат реформата в сектор сигурност.

„Отговорността е в двора на „Има такъв народ“. Те трябва да търсят съгласието за ключовите реформи, те трябва да търсят начини да отстранят недъзите на демокрацията. Имам съмнение, че те ще се справят, но хората ще им го възложат“, посочи Костов.

Той заяви, че страната ни се намира в трайна политическа криза от 2009 г. насам.

„Българското общество се състои от различни общности. Най-важната част от реформите, свързана с върховенството на закона, не беше довършена. ЕС прие България с незавършена политическа и социална система. Това стана заради съпротивата на една значителна част от българското общество. Става дума за носталгично настроени хора, които не приемаха консолидация чрез върховенството на закона“, обясни бившият премиер.

„За тези 20 години има свободно предприемачество и пазарна икономика, която работи, макар и да не ни харесва. Имаме гражданско общество, което излезе на улицата миналото лято. То не приема страната да е в ръцете на олигарси. Колкото по-голяма става тази общност, толкова повече ще се съобразяват с нея онези сили, които извращават българската демокрация. Този процес ще протече през следващите около 2 години“, каза още Костов.

- реклама -