Иван Костов и Петър Стоянов

Иван Костов и Петър Стоянов отричат корупционните обвинения на Стив Ханке

Иван Костов и Петър Стоянов отричат направените обвинения от страна на бащата на валутния борд проф. Стив Ханке. Преди дни той обяви, че по времето на правителството на Иван Костов е предал на тогавашния президент Петър Стоянов куфарче с документи с доказателства за корупция при приватизационния процес. След интервюто му по bTV, прокуратурата се самосезира за корупция по висшите етажи на властта и обяви, че ще привика на разпити тримата замесени.

Петър Стоянов: В документите на проф. Ханке нямаше данни за корупция

„Проф. Ханке дойде при мен, седнахме в една зала, и извади наръч документи. Според тях две американски компании искат да инвестират у нас, но нашите власти са забавяли проекта. Сякаш някой искал да си поиска нещо насреща, сякаш някой от България е настоявал за подкуп“, заяви пред bTV президентът Петър Стоянов /1997-2002 г/ относно твърденията на проф. Стив Ханке.

„Беше много обидно, че някой от чужбина идва да ми каже, че съм президент на корумпирана страна. Обадих се на Костов, бях много раздразнен, може би и по-възбуден, но не съм му казал нищо повече от това да стегне хората си и да посрещат инвеститорите от входа“, посочи Стоянов.

По думите му при проверката на прокуратурата не би трябвало да има проблеми, защото Ханке е дал на Стоянов копие на документите, което означава, че той притежава техните оригинали. Според него сигналът на професора тогава не му се сторил достатъчно важен, за да го предаде на обвинението. Още повече, че в него нямало никакви доказателства.

„Нека да разясня ситуацията – никой не искаше да ни даде нито един лев заем, и знаех, че за две седмици ако не осигуря заеми, българите щяха да ни изхвърлят. Единствената действаща институция тогава бях аз – президентът, и трябваше да убедя всички да приемат Закона за валутния борд. Минаха 20 години от приватизацията – за тези години и всички български служби, както и разследващи журналисти, са се занимавали с нея. И въпреки това не сме стигнали до една приемлива истина за цялото общество. Тогава как българите смятат, че истината ще дойде от куфарчето на проф. Ханке, който идва 3-4 пъти годишно в България?“, заяви той.

Костов: Ако Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя в САЩ

Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” по NOVA бившият премиер.

„Аз не знам за куфарче и сигнали, за каквито говори Стив Ханке. Всички сигнали, които са стигали до мен, са били предавани по надлежния ред. Странно е защо г-н Ханке реши да покаже този куфар след 23 години, а имаше възможността да го направи много по-рано”, категоричен бе Иван Костов.

Бившият премиер смята, че няма никакви доказателства, че е управлявал или участвал в приватизирани предприятия. Отхвърли и обвиненията, че е помагал на бизнесмени да се облагодетелстват от този процес.

„Не е вярно, не съм поддържал такива отношения, разбира се“, каза Костов.  „За да вляза аз в такъв процес, означава да съм нарушил закона, защото има органи, които по закон трябва да приватизират. Ако имаше такова закононарушение, то щеше да е установено неколкократно“, отвърна Иван Костов. Не било вярно още и твърдението на бившия главен прокурор Никола Филчев, че офшорки били допуснати да приватизират предприятията ни.

„Ако имаше някакво закононарушение от моя страна, то със сигурност щеше да излезе наяве за 21 години”, каза Костов.

 

- реклама -