Иван Иванов, напоителни системи, дървесина, пелети, цени

Иван Иванов сменя ръководството на „Напоителни системи“ и обмисля мораториум върху износа на дървесина

Министърът на земеделието Иван Иванов ще смени ръководството на „Напоителни системи“, за да се стабилизира дружеството, защото в момента имало 40 млн. лв. дългове. Работните заплати там пък не били вдигани от години и един инженер получавал около 700 лв. на месец. Това коментира Иванов в предаването „Лице в лице“.

Възстановяването след ремонтите в Югозападна България Иванов коментира така:

Фирми, които са правили ремонти на диги на „Напоителни системи“ и са още в гаранционен срок, отказват да поправят уврежданията, получени при последните поройни дъждове„, каза Иванов и допълни, че са изпратени писма до фирмите, но получили отказ.

Материалите по всички конкретни случаи били предадени на Икономическа полиция за проверка.

В „Напоителни системи“ има и проверка от вътрешен одит, която трябва да приключи на 7 януари. Имало съмнения, че има проблеми по начина на провеждане на процедурите. Проверяват се как са договаряни 107 млн. лв.

В момента се прави анализ на износа на дървесина у нас заради високите цени на дървата за огрев и пелетите. Има възможност да бъде наложен мораториум върху износа, каза още Иванов. 

„В момента се прави анализ каква е тежестта на износа на дървесина към трети страни, тази, която не е вътрешнообщностна, и ако е голям процентът и ще има отражение върху крайната цена за крайния потребител, ще наложим мораториум на износа на дървесина за огрев“, поясни той.

По думите му между посредниците, които купуват дървесината от горските дружества, и я предоставят на крайния клиент.

„Очакваме техните доклади, в петък трябва да са на бюрото ми, където да предложат конкретни мерки. Целта ни е до края на февруари да имаме, ако не конкретно решение, поне някакъв дедлайн, в който в изключително кратки срокове в рамките на този отоплителен сезон да постигнем тази цена“, допълни Иванов.

„Има обективен елемент в поскъпването на цената на дървесината заради поскъпването на горивата, защото това са допълнителни разходи, но не би трябвало да са такова голямо перо“, отбеляза министърът.

Според Иван Иванов най-големият проблем в българското земеделие е дисбалансът в разпределението на средствата, както европейските, така и националните, между различните сектори.

„Не случайно в коалиционното споразумение пише, че трябва да се сложи таван на плащанията към земеделските производители, за да могат по-голям обем средства да имат достъп до тези малки и средни земеделски стопани”, каза той.

Иванов информира, че бюджетът на министерството миналата година е бил 243 млн., но сега може да се наложи да поискат увеличение заради цените на горивата.

- реклама -