Иван Иванов, ЧЕЗ, сделка, проверка, КЕВР

Иван Иванов: КЕВР може да провери сделката за ЧЕЗ едва след нейното финализиране – ВИДЕО

По закон КЕВР ще може да провери дружеството, което ще купи активите на ЧЕЗ, чак след финализиране на сделката.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов по време на брифинг във връзка с нормативните правомощия на Комисията по сделката за продажба на активите на CEZ Group в България.

Председателят на регулатора обяви, че КЕВР може да провери сделката само при два случая – ако се продава обособена част от лицензирано дружество и ако при сделката се залагат изцяло или частично материални активи, с които дружеството изпълнява лицензионната си дейност.

Заемът от Международна банка, с който „Инерком България“ ще плати на ЧЕЗ бизнеса й у нас, няма да се изплаща през цената на тока. Т

В такъв случай комисията няма правомощия по закон да извършват проверка. Такива правомощия имат други институции. Ако бъде финализиран договорът за продажба обаче, КЕВР ще има значителни права за превантивен, текущ и последващ контрол на дружеството, за да се осигури сигурност на доставката на качеството на електроенергията.

Той припомни, че на 1 юли приключва текущият регулаторен период за дружествата на електроенергетиката, а до 31 март ще трябва да подадат заявления за цени в КЕВР, включително и бизнес планове за следващия програмен период, така че предстои пълен анализ на дейността на ЧЕЗ през изминалите 2 години, както и проверка дали са извършвани инвестиции, каза Иванов.

- реклама -