Топлофикация парното

Иван Иванов от КЕВР: Има шанс за понижение на цената на парното и топлата вода

Има шанс за понижение на цената на парното и топлата вода. Това прогнозира пред Нова телевизия председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му обаче това ще стане ясно в следващите месеци.

След увеличението на природния газ трябва да има и увеличение в цените на топлата вода и парното, подчерта Иванов. Според него е добре, че това увеличение влиза в края на отоплителния сезон, така че ще има възможност до началото на новия да се направи корекция надолу в цената.

На закрито заседание утре КЕВР трябва да вземе решение за цената на топлинната енергия и цената на тока за потребителите. Увеличението за електроенергията ще е около 1%.

Иван Иванов КЕВР цени природен газ
Снимка: БГНЕС

„Повишаването на цената на топлинната енергия е в рамките на 20 до 24%. Единственият случай над тези стойности е в цената на „Топлофикация“ – Плевен поради грешка, която самото ръководство на топлофикацията е допуснала в предишното изчисление. Дори и след това повишение, те ще имат цена, която е с 20 лева по-ниска отколкото потребителите в София”, коментира Иван Иванов.

Иванов беше категоричен, че в рамките на две години от КЕВР са изчистили тежък проблем, тъй като заради политически поръчки е била повишена цената на електроенергията, за да се запази ниска цената на парното в големите градове с цел „социално спокойствие“.

„И става така, че тези 5,5 млн. граждани на България, които не ползват парно отопление, доплащаха за парното на хората от София, Пловдив, Варна и други градове. Тази цена, която е в момента, е реалната цена на топлинната енергия”, каза още Иван Иванов.

- реклама -