сн. БГНЕС

Иван Хиновски от ИТН предрича затваряне на ТЕЦ „Марица – Изток 2“ до 3 години

Иван Хиновски – Нямаме нужда от АЕЦ „Белене“

Искаме изместване на производството на електроенергия по-близко до потребителя, коментира експертът по БНР.

„Като част от партията на Слави Трифонов ние искаме една от модерните европейски тенденции на изместване на производството на електроенергия по-близко до потребителя“, каза в „Преди всички“ по БНР Иван Хиновски, бивш председател на Българския енергиен и минен форум, сега енергиен експерт към партия „Има такъв народ“.

„Тоест този модел – да бъдат разработени много децентрализирани производства на електроенергия и топлоенергия. Да бъдат оформени енергийни общности, в които да се обменя излишък на фотоволтаични производства – тоест да се получи едно изравняване на централно производство електроенергия с разпределено, да се получи този баланс“, поясни още Хиновски.

По думите му до две-три години големите въглищни централи, а тя е една – ТЕЦ „Марица Изток 2“, ще изпадне от пазара поради скъпата цена на електроенергията от нея.

Тя трябва да бъде заменена със зелени производства след 5 години. Според него тези въглищни модули трябва да бъдат заменени с парогазови.

Според Иван Хиновски е абсурдно да имаме 4 ядрени блока дори след 10 години:

„Моята лична концепция, а и на моите колеги, е, че ние нямаме нужда от АЕЦ „Белене“, това е обременен проект, а най-добрият проект е да има 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, като продължение на 5 и 6 блок.

Източник: БНР

 

- реклама -