Гешев спекула мерки правителство коронавирус

Иван Гешев: Започват масирани проверки за спекула с основни хранителни продукти и лекарства

Започват масирани проверки за спекула с основни хранителни продукти и лекарства.

Това съобщи Иван Гешев.

Главният прокурор  проведе работна среща с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

„В ситуация на извънредно положение съществуват няколко риска, които ще се опитаме да минимализираме. Основният е извършване на престъпления, които са по-специфични в тази ситуация. Престъпления от хора, които са поставени под карантина, престъпления, които може да наречем телефонни измами“, добави той.

„Съвместно с МВР сме направили организация за реакция за всеки сигнал по такъв случай“, каза още Иван Гешев.

„От днес започват масирани проверки на територията на цялата страна, за това, което вие наричате спекула – за стоки от първа необходимост, медикаменти, дезинфектанти“, уточни той.

„За всички нас трябва да е ясно, че икономиката се възстановява. Не така стоят нещата с човешкия живот. Всички ние трябва да направим всичко възможно за запазване на живота и здравето на гражданите, тъй като това е най-важно. Ние сме народ, който е минал през много изпитания, през войни, глад и болести, ще минем и през тази кризисна ситуация при добра организация и мобилизация на всички ресурси на държавата“, категоричен е Гешев.

„ВАП осъществява постоянен мониторинг върху контролните органи, от които зависи защитата и здравето на българските граждани“, добави главният прокурор.

„Контактните и потенциално заразените лица се увеличяват с всеки изминал ден и въпросът за карантината е много важен“.

Това коментира от своя страна проф. Мутафчийски.

Той спомена и за спекулата с маските и дезинфектантите, както и с фалшивите новини за определени лекарства.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви готовността на МВР в тази сиутация. “

Ние сме напълно мобилизирани. Целият ни състав е на терен. Не адбикираме и от другата дейност. Искам да призова медиите и цялото общество – бъдете отговорни и солидарни в този момент. Ще дам пример за появилите в социалните мрежи лекарства, които са били на една цена, на друга цена. Ние веднага се задействаме по този сигнал. Ангажираме ресурс за да проверим подателя, за да намерим мястото, където се продават тези лекарства. Трябва да бъдем отговорни. Всеки ден ставаме по-мотивирани. Когато всички мислим в една посока, нещата ще се поучат“, добави той.

Иванов допълни, че с главния прокурор и ген. Мутафчийски поддържат ежечасен контакт. Той поиска медиите да подават обективни сигнали и да призовават за повече спокойствие.

„Най-големият проблем сега е паниката и недоверието в институциите“, добави главният секретар на МВР.

 

- реклама -