сн. БГНЕС

Иван Гешев: Явно сме в предизборна кампания, прокуратурата няма да участва в предизборни битки

„Явно сме в предизборна кампания, но главният прокурор и българската прокуратура няма да участват в предизборни битки“. Това заяви обвинител номер едно Иван Гешев по време на изслушването си в правната комисия в НС.

Той подчерта, че прокуратурата не прави списъци с политици, които да разследва.

„Уважаваме еднакво и българският парламент, и европейският. Относно Доклада на ЕК, аз нямам никакъв проблем да участвам във всякакви дебати и дискусии по темата за върховенството на закона. Аз нямам никакви притеснения да се създадат всякакви органи, които да контролират дейността на главния прокурор. Тук за мен става въпрос за политически натиск и искане за моята оставка, но това отново не ме притеснява, защото главният прокурор е висш държавен служител, който се занимава основно с административна дейност и вероятността да извърши тежко престъпление е такава, каквато е при премиер, президент и всеки друг висш държавен служител. Прокуратурата и главният прокурор няма да участват в предизборна кампания и политически боричкания. Нашата работа е да събираме доказателства, без да се съобразяваме с принадлежност към партия. Основният проблем за мен е остарелия НПК, който е от времето на другаря Тодор Живков. Натам трябва да се насочат усилията на всички институции“, категоричен бе Гешев.

Извършва се анализ от ВКП на всички произнасяния на първоинстанционните прокурори по всички казуси, свързани с „Апартаментгейт“.

Гешев подчерта, че българската прокуратура се занимава само с наказателната отговорност, не се занимава с политическа, морална, административна отговорност. Опитите българската прокуратура да се занимава с несвойствена дейност няма как да успеят, тъй като ние се занимаваме само с наказателна отговорност.

НАП също трябваше да направи ревизии по случите, но не знам какви са резултатите от тях, каза Гешев. Заключенията на данъчните органи не обвързват прокурор да вземе дадено решение. Когато има разминаване между приходи и разходи едва ли прокурор може да вземе решенията, които някои очакват.

„Три пъти Борисов се е явявал пред разследващите органи. Ако трябва обяснения ще му бъдат снети още 20 пъти, ние нямаме притеснения“, заяви Гешев. Случаите са по разследването за имота в Барселона и изтеклите в публичното пространство снимки от спалнята на Борисов.

По време на изслушването на главния прокурор млад мъж с маска хвърли към Гешев 500-еврови банкноти с репликата „Те са за вас“.

сн. БГНЕС

Мъжът беше изведен от залата.

сн. БГНЕС

 

- реклама -