Гешев, Божков, Ивайло Иванов, приватизация
Снимка: БГНЕС

Иван Гешев: Васил Божков се е почувствал, че е по-силен от държавата

„Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1989 г. Отговорът дава тази бланка за криминална регистрация. Това означава, че е осъден два пъти, а после си е прибрал трофея в касата като артефакт.

В един момент той е почувствал, че е по-силен от държавата“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев за намерената бланка в каса на Васил Божков, от която стана ясно, че той има две присъди – за незаконен хазарт и побой преди 1989 г.

„Вчера получих разпореждане от спецпрокуратурата за открита бланка за криминална регистрация на въпросния господин. Срокът е до края на днешния ден. Би трябвало да има две такива бланки – едната трябва да е в СДВР, но е факт, че на другото място, където тя трябва да бъде, не е там. Ще си назнача по-подробна проверка, защото целта е да установим дали става въпрос за оригинална бланка“. Това съобщи от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той увери, че до края на деня, медиите и обществеността, ще бъдат запознати с резултатите от нея.

„Фалшиви новини и пропаганда. Хората си защитават нещата, които най-вероятно са купили от иманяри и си складират ценностите в офисите. Ясно е, че ако бяха регистрирани и законно придобити, нямаше да са съхранявани по този начин“, допълни главният прокурор в отговор на обвиненията от страна на фондация „Тракия“, че от офисите на Божков се изнасят напълно законни ценности.

„Единственото, което мога да гарантирам е, че документите вече са в Обединените арабски емирства и топката e и при тях“, завърши темата „Божков“ главният прокурор.

„Ще бъда пределно обран в отговора. Аз отговарям за прокуратурата. Въпросите за съда са към г-н Лозан Панов, който отговаря за съда. Моето разбиране е, че трябва да си решим собствените проблеми. Ние сме се насочили към нашите. Не зависи всичко от прокуратурата, много неща зависят от съда, от МВР, от ДАНС. Гражданите очакват, че ще има справедливост. Трябва да се изграждат мостове, а не да се рушат“.

Така Иван Гешев отговори на въпрос кога съдия Антон Миталов ще бъде отстранен.

„Моят принципен ангажимент е, че ще бъда особено внимателен към всички случаи, казвам всички, по еднакъв начин, които бъдат установени в разпоредената от мен проверка за приватизационно престъпление“.

Това обяви Гешев за поисканата от прокуратурата проверка на приватизационните сделки на прехода.

„За нас особено важно е не толкова гражданите да получат пълната информация, а всеки случай да се гледа по отделно – дали има данни за престъпление, за административни и всякакви други видове отговорности. Ще проверим дали се е произнесъл съда. Всеки може да ме обвинява за всичко, моята работа е да действаме. С действията си ще покажем, че това, което правим, е правилно“, каза главният прокурор.

Ще бъде проверен целият процес. Длъжни сме да го направим и да затворим тази страница, дължим го на българските граждани.

Приватизацията беше бандитска и криминална.

Не, това са думите на българските граждани, това говорят хората и сме длъжни да направим всичко, което очакват хората. Казах, че не искам политиците да ми ръкопляскат, а да си вършат своята работа, включително и ако трябва да има промени в Конституцията. Почва се с най-големите активи. Вървим от най-големите сделки, ще се върви на етапи – по 10, по 20 фирми. Отделно прокуратурата ще направи анализ дали има повод за разследване. Това, което ще бъде направено в началото е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, да стане ясно колко активи е имало и колко са влезли. Знам, че доста хора са нервни“, коментира още Иван Гешев.

 

- реклама -