Божков

Иван Гешев: Васил Божков ми изпрати сигнал по email

„Причината Цветан Василев да се укрива в Сърбия е основно политическа, преценката е на сръбските власти дали да го екстрадират. Решението за екстрадиция е основно политическо. Българската прокуратура си е свършила работата. Сега решенията са на сръбските власти и на ОАЕ.“ Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Има обвиняеми и подсъдими, които се сплотяват по интереси – интересът им е да има слаба прокуратура, която не е независима, а е към изпълнителната власт, за да може да бъде командвана, за да може да си крадат както го правиха 30 години безнаказано. Та тези хора е нормално да развиват фалшивите новини от рода на как българската прокуратура и съдебна власт не си вършат работата и затова се укриват.“, коментира Божков.

Българската съдебна власт и МВР са си свършили работата по тези случаи. Дали българската държава в лицето на външната дипломация ще бъде достатъчно активна на дипломатическото поле е въпрос към българската дипломация и правителство.

Главният прокурор определя приоритетите и целите на прокуратурата, той не наблюдава конкретни досъдебни производства. Сигнали във Фейсбук не е нормалният начин за подаване на сигнали, но всеки преценява каква защитна стратегия да използва като обвиняем и подсъдим. Други подсъдими и обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, Цветан Василев преценяват дали кога и колко да подкрепят други обвиняеми лица като г-н Божков, включително медийно и като политическа пропаганда.

Освен във Фейсбук е постъпил сигнал по email от обвиняеми Божков до главния прокурор, в който излага определени обстоятелства.

„Сигнал е постъпил и от издание близко до Цветан Василев. И двата сигнала са разпределени към компетентен прокурор, който да прецени какви действия да извърши. Но задължението на прокуратурата е да проверява както и доказателствата в подкрепа на обвинението така и такива,които са оневиняващи в досъдебната фаза. Така че съм сигурен, че прокурорът ще провери всички доказателства, независимо дали представляват анимация, комикси или нещо друго забавно.“, каза още Гешев.

- реклама -