Иван Гешев Гешев, проверка, прокуратура, престъпления,Божков

Иван Гешев: Васил Божков е обявен за общодържавно и международно издирване

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения. Той е обявен за общодържавно и международно издирване, тъй като е напуснал страната.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Към момента Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения – за ръководител на ОПГ, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп, за подбудителство за престъпление по служба. Отделно е обявен за международно издирване, тъй като същият е установено, че е напуснал границите на страната“, обяви Иван Гешев.

„Адвокатът на Арабаджиеви обясняваше, че се връщат всеки момент. Адвокатът на Цветан Василев също“, каза още главният прокурор.

„Тези лица, които се укриват извън страната – Димитър Желязков в момента е обвиняем, Арабаджиеви бяха издирени и в момента са подсъдими, Баневи в момента са подсъдими, Миню Стайков също е подсъдим. Сигурен съм, че наблюдаващите прокурори също ще изправят Васил Божков пред съда. Това е поредният български олигарх, който бяга от България“, категоричен е той.

„Не съм запознат с периода на обвинение. Не съм наблюдаващ прокурор и затова не съм запознат с разследването“, добави Гешев.

„Факт е, че е извън страната. Не знам къде точно се намира, но съм сигурен, че ще си го приберем’, каза още главният прокурор.

Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. И такива действия прокуратурата предприема спрямо всички лица. нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са на лице доказателства, спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема, коментира още Гешев.

Специализираната прокуратура и полицията влязоха по-рано днес в офисите на бизнесмена на улица „Московска“, както и в централата на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“, които бяха претърсени.

Специализирана акция имаше и в Държавната комисия по хазарта. Нейният председател Александър Георгиев беше задържан за разпит, както и над 10 служители на ведомството.

Самият Божков обяви, че няма информация за това, че е издирван и отрече с него да са се свързвали от държавното обвинение.

 

- реклама -