Иван Гешев: В Народното събрание юристите се броят на пръстите на едната ръка (Видео)

Иван Гешев: В Народното събрание юристите се броят на пръстите на едната ръка. Нужен е експертен дебат за правосъдна реформа, с магистрати, академичните среди, активни граждани.

В Народното събрание юристите се

броят на пръстите на едната ръка. Нужен е експертен дебат за правосъдна реформа, с магистрати, академичните среди, активни граждани, коментира главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Велико Търново.

„От две години предупреждавам за

рушенето на държавността, атаките срещу съдебната власт, липсата на взаимодействие между институциите. Това, което призовавам с писмата си до избраните за народни представители, е най-после да има диалог между институциите, да се решат спешни законодателни проблеми чрез правна реформа.

Прокуратурата е подложена на атака

от една страна от граждани на Руската федерация. От друга страна – от едни партии, които изповядват евроатлантически ценности.

Почва да става притеснително, надявам се съвпадението да е случайно. Защо ми искат оставката? Защото повдигнахме обвинения и започнахме наказателни

преследвания срещу недосегаеми хора, олигарси,

защото бяха обвинени лица за шпионаж в полза на руската федерация, защото решихме проблема с телефонните измами“, посочи Гешев.

„Прокуратурата не е безгрешна, но прави неща, които не са правени. Това е единствената възможна причина. Аз имам разбиране за държавност. Ще направя възможното да реша проблемите на българските

граждани в рамките на правомощията на прокуратурата.

Те трябва да са спокойни, че независимо, че се намираме по средата на конституционна криза, прокуратурата ще работи за тях.

От две години сме внесли предложения за изменение на Наказателния кодекс да се отнемат в полза на държавата моторно превозни средства, които са собственост и са управлявани от водачи, употребили алкохол и наркотици.

Трябваше ли да стигнем до тези ежедневни катастрофи,

за да може някой да ни чуе?

Неправителствените организации, гражданското общество, издигат и прокламират много идеи за изменение в Закона за движение по пътищата. Трябва да има експертен разговор, диалог – с председатели на съдилища, водещи учени от университетите, хора, които разбират. В Народното събрание юристите се броят на пръстите на едната ръка. Призовавам за диалог. Дайте да работим за хората, отколкото да се караме“, апелира обвинител номер 1.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено