Иван Гешев ТЕЛК фалшиви група

Иван Гешев: Ще съдействаме за намиране на механизъм, по който и на главния прокурор да може да бъде търсена отговорност

„Прокуратурата ще съдейства за изработването на механизъм, по който и от главния прокурор да може да бъде търсена отговорност.“ Това заяви на конференция в Европейския парламент избраният за нов главен обвинител Иван Гешев, по повод препоръката, отправена към България от Европейската комисия за демокрация чрез право.

„Българската държава е поела ангажимент и ще изпълни препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на механизъм за отговорност на главния прокурор в рамките на българската Конституция. Прокуратурата на Република България подкрепя напълно тази позиция и ще съдейства на експертно ниво за усилията на българската държава в тази посока“, каза Гешев.

От своя страна сегашният главен прокурор Сотир Цацаров посочи, че България е поела ангажимент за конкретни законодателни промени с цел да бъде въведен механизъм за независимо разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.

Контролът на главния прокурор е ябълката на раздора между прокурорската и съдийската гилдия, които са подкрепяни от НПО.

Междувременно пред сградата на Съдебната палата в София се проведе поредният протест срещу избирането на Гешев за главен прокурор.

- реклама -