Гешев спекула мерки правителство коронавирус

Иван Гешев: Сблъсък с президента не сме имали

„Сблъсък с президента не сме имали. Това беше институционално искане. Според мен процедурата е ясна. Прокуратурата има много голям потенциал, който не е ползвала много време.“ Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНР.

Главният прокурор заяви, че е знаел какво ще последва, когато прокуратурата публикува записите с президента Румен Радев.

„Записите на Радев са доказателства по делото. Аз знаех какъв ефект ще предизвикат. Това не е изключение. Това е стил на поведение на структурите, които ръководя. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява действията си и да представя гледната си точка. Ние трябва да защитаваме позицията си и да обясняваме действията си. Заставаме зад определени тези, българските граждани ще кажат дали сме прави”, категоричен е Гешев.

„Живеем в собствена държава, вземаме високи заплата, засега не стрелят по нас. Не виждам какво да ни е трудно, освен да помогнем на българските граждани, които искат повече справедливост и т.нар. криминален преход да свърши. Това не може да се направи само от прокуратурата, но тя може много да направи.“ добави Гешев.

Своето участие трябва да имат и изпълнителната власт и съдът. Нямам притеснения, че ще се изтощи прокуратурата. Колегите работят за своите деца, работят този изстрадал народ да живее по-спокойно и по-добре, добави Гешев.

Ние нямаме проблем с престъпността в такива степени, в каквито имат много европейски столици.

„В България можеш да се разхождаш по „Витошка” цял месец без да ти се случи нищо. Нямаме неразкрито нито едно убийство, с изключение на едно поръчково. Нямаме стотиците престрелки, за които слушаме от зам.-шефа на Интерпол.“, коментира сигурността в страната Гешев.

Като друг основен проблем той очерта битовата престъпност в определени региони и малки населени места.

„Ако държавата си е на мястото, тук прокуратурата може много да направи, тези проблеми могат да се сведат до нормални граници, просто трябва да си вършим работата“, каза Гешев.

- реклама -