къщи за гости

Иван Гешев разпореди апелативните прокуратури да вземат на специален надзор разследванията на финансирането на къщи за гости

Апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземат на специален надзор на 23 досъдебни производства за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости. Разпореждането е на главния прокурор Иван Гешев.

По всяко досъдебно производство трябва да има определен конкретен наблюдаващ прокурор, който да съдейства на отношение на прокурорите от първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

През април 2019 г. започнаха проверки на общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз.

Към настоящия момент на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава /престъпления по чл. 248 а от Наказателния кодекс/. Досъдебни производства са образувани от Софийска градска прокуратура -11 бр., от Окръжна прокуратура –Монтана – 3 бр., от Окръжна прокуратура – Хасково- 1 бр., от Окръжна прокуратура – Пазарджик – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Пловдив – 1 бр., от Окръжна прокуратура Ямбол – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Плевен – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Велико Търново – 2 бр., от Окръжна прокуратура – Силистра – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Варна – 1 бр.

По всички останали случаи продължава извършването на проверки, като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в Прокуратурата на Република България.

Под специален надзор на апелативните прокуратури ще бъдат и всички новообразувани досъдебни производства за престъпленията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости.

 

- реклама -