Гешев Цацаров Кирилов избор ПКФ

Иван Гешев: Процедурата по избора ми беше безпрецедентна в рамките на ЕС

Това е една безпрецедентна процедура, безпрецедентна в рамките на ЕС, в рамките на България, а подозирам и безпрецедентна в рамките на света.

Това каза Иван Гешев, след повторното гласуване на кандидатурата му за главен прокурор.

Той добави също, че тълкувателното решение №2 от 2002 г. е категорично, че президентът и ВСС действат при обвързана компетентност. Според това решение президентът е задължен по конституция да подпише указа при повторно гласуване. Гешев припомни, че всичките решения на Конституционния съд действат за в бъдеще.

По повод на твърдението на члена на ВСС Атанаска Дишева, че е възприела като заплаха думите му, казани по-рано днес, че от нея би станало прекрасен общински съветник, Гешев се пошегува, че лично би се радвал, след като неговата кариера на прокурор приключи, той да стане общински съветник.

Имаше безпрецедентен политически натиск срещу избора ми за главен прокурор.

„Споделям становището на професионалната общност и как политическият натиск е описан, той е описан в становището на Асоциацията на прокурорите в България. Една партията прекъсна кампанията си и се прехвърли към моя избор. Това е политически натиск. Някой да твърди, че тази процедура не е прозрачна и публична говори само за едно – безпринципност. Никой от тези, които атакуват моята кандидатура, не се интересуват от закона и конституцията, а само да бъде провален конкретният кандидат“, коментира Гешев.

Нормално е указът за избора на Иван Гешев за главен прокурор да бъде подписан между три и седем дни, прогнозира правосъдният министър Данаил Кирилов.

Предположението той направи въз основа това как е действал държавният глава при подписването на други укази. Той припомни, че на 7-ми ноември, когато Радев върна избора на Гешев след неговото 4-минутно изказване, указът още в 17:15 ч. е бил в правосъдното министерство, за да бъде подпечатан с държавния печат, като имало готовност той да бъде публикуван в „Държавен вестник“ в броя в петък.

Според Кирилов едно неподписване на указа в този срок би означавало един сигнал към конституционните норми или отношение към конкретния избор. Не мисля, че президентът ще постъпи по този начин, каза Кирилов.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пък спекулациите, че може да оглави Антикорупционната комисия. „Не съм тръгнал да мисля за пенсиониране, но няма да ползвам медиите, за да съобщя нещо. Ако имам да кажа нещо, ще го кажа официално. Ако имам предложение, първо ще го обсъдя със себе си или семейството си“, каза Цацаров.

- реклама -