Иван Гешев

Иван Гешев: Прокурори от ВКП проверяват 14 от най-големите приватизационни сделки на прехода

Прокурори от ВКП проверяват 14 от най-големите приватизационни сделки на прехода. В прокуратурата е постъпил докладът от ДАНС. Проверката ще се извършва по две линии. Първата е наказателно-правен анализ, а именно – дали има данни за извършени престъпления, изтекли ли са давностните срокове, за осъдени или  оправдани лица. Втората е гражданско – съдебен надзор. „Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност“, припомни главният прокурор.

Начело в списъка е приватизацията на „Кремиковци“.

Главният прокурор заяви, че приватизационният процес е бил една голяма кражба като над 90% от българското население е било ограбено.

По думите му в „един друг период, при един друг главен прокурор, тогавашното правителство е отнело възможността на прокуратурата да ги атакува в съда, което бе направено съзнателно и с политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано. Сега прокуратурата може да извърши анализ и да сигнализира съответните министерства, които да предприемат действия в българския съд за обявяване на сделките за нищожни“, подчерта г-н Гешев.

До две седмици резултатите от анализа ще бъдат обявени от ВКП. 

„Тази страница от един несправедлив криминален преход трябва да бъде затворена“, категоричен бе Обвинител №1  .

По повод т.нар. афера „Боклукгейт“ той обясни, че всеки български гражданин, ако прочете обясненията на един от обвиняемите по делото, ще се разбере,  „как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели“.

- реклама -