Иван Гешев: Прокуратура не се страхува от процеса „КТБ“, защитата и подсъдимите разчитат той да се реши с извънправни способи

Българската прокуратура не се страхува от процеса за КТБ по същество, заяви пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„Българската прокуратура не се страхува от процеса за КТБ по същество, не се притесняваме от доказателствата, които сме събрали в досъдебната фаза, не се страхуваме от експертизите, от работата си.

Ако това беше така, ако имаше някакви проблеми, защитата и подсъдимите щяха да искат спешно процесът да тръгне. Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето“, коментира прокурор Гешев.

„Вероятно разчитат да се реши с някакви извънправни способи, като смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица – нещо да се промени.

„Удавник за сламка се хваща“. Чакат по това време нещо да се промени, защото по това дело нямат шанс на база на събраните доказателства. Чакат някакво случайно събитие“, допълни още той. 

„Четенето на обвинителния акт, което беше стара редакция в Наказателно-процесуалния кодекс, не съществува в нито една страна в Европейския съюз. Никъде това, което беше до момента, което започна като комедия и беше на път да стане фарс – да се четат хиляди страници, не може да се случи. И точно заради това българските граждани имат това чувство за несправедливост, че нещо не се случва“, коментира прокурор Гешев промените в Наказателно-процесуалния кодекс в съдебната зала да не се чете обвинителният акт, което до момента забавяше тръгването на делото „КТБ“ по същество.

На въпрос дали се прокуратурата се притеснява, че Цветан Василев все още е извън страната, Гешев отговори:

„Защо да ни притеснява, има задочна процедура. Надявам се до приключване на процеса на първа инстанция и в Сърбия да е приключила екстрадиционната процедурата“. Запитан защо тя се бави заместник-главният прокурор отговори: „Не знам какви са проблемите, но не са юридически.“.

- реклама -