Миню Стайков гаранция дело

Иван Гешев: Миню Стайков и негови приближени опитали да вземат 18 млн. лв. европари с измами

Приближени до бизнесмена Миню Стайков опитали чрез измама да получат европари по две програми – за развитие на селските райони и за конверсия на лозята. По първата програма искали да вземат 11,5 млн. лева, а по втората – 7 млн. лева. Това заяви, зам.-главния прокурор Иван Гешев.

По двете програми обаче лимитите за свързани лица били значително по-малко – 2-3 млн. лева. По случая обвинени ще бъдат 8 души. В момента има 5-ма задържани, а двама са в чужбина. Сред тях – жена, която се лекува в Турция.

Всички арестувани са близки на бизнесмена Стайков и членове на неговото семейство.

Някои от тях са деца на негови подчинени. 11,5 млн. лв. не са били изплатени, тъй като чрез документи прокуратурата е успяла да убеди фонд „Земеделие“ да не го прави. По втората програма са изплатени 5 млн. лева.

По този случай проверен ще бъде и министър Румен Порожанов, който по време на инспектирания е бил директор на фонд „Земеделие“.
Задържаните ще останат в ареста 72 часа като наблюдаващите прокурори ще решат на кои от тях ще поискат постоянен арест. На въпрос дали Миню Стайков ще бъде пуснат след няколко дни, когато изтича 8-месечен срок от задържането му по делото за данъчни престъпления, Гешев обясни, че наблюдаващият прокурор ще направи това, което е по закон.
- реклама -