Иван Гешев: Престъпността се завръща в размери от 90-те години

„Престъпността се завръща в размери от 90-те години. Това са тъжни тенденции, които се дължат и на част от това, че се води съзнателна война със съдебната власт“, коментира главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Перник. „През последните години бавно, но ефективно се съсипва българската система за противодействие на престъпността“, посочи Гешев и изтъкна, че в последните месеци има подобрение в съвместната работа с МВР.

Въпрос: Във връзка с агресията и нарастващата престъпност – убийства, обири, война по пътищата и други.

Българската прокуратура от две години предупреждава, че този резултат ще дойде, неизбежно е когато институциите не си взаимодействат и воюват една с друга. Целта на българската прокуратура винаги е била институциите да си взаимодействат. И ние призоваваме нашите партньори от МВР и службите за сигурност да си взаимодействаме. През последните месеци работата ни с МВР се подобри значително. Нашият единствен враг е престъпността и съвместно трябва да работим за противодействието ѝ. В периодите когато е имало взаимодействие има най-добър резултат. Това беше и преценката на Европейската комисия, че почти е решен проблема с организираната престъпност, също и с телефонните измами сведени бяха до единици на месец. Сега от октомври месеци са отново стотици. Престъпността се завръща в размери от 90-те години. Това са тъжни тенденции, които се дължат и на част от това, че се води съзнателна война със съдебната власт.

Благодарение на законодателни експерименти като закриване на Специализираната прокуратура, която ефективно се бореше с организираната престъпност и корупцията.

Въпрос: По повод участие на полицай в трафик на хора.

Това винаги съществува като риск, но трябва да има противодействие. През последните години бавно, но ефективно се съсипва българската система за противодействие на престъпността. За това заедно трябва да се опитаме да защитим българските граждани в рамките на Законите на страната и в рамките на възможностите.

 

- реклама -