Иван Гешев: По пътищата се води война, никой не е застрахован от това, което сполетя Милен Цветков

Над 10% от делата в прокуратурата са срещу пияни или дрогирани шофьори.

„По българските пътища се води война, в нея има жертви и пострадали. Жетвите са повече от колкото при един локален конфликт.“ Това заяви по време на изслушването си в правната комисия в НС главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че през 2015 година делата за шофиране след употреба на алкохол и наркотици са били 90, през 2019 година са 3 000. „Това са само разкритите от МВР случаи, реалната цифра е много по-голяма.“, подчерта Гешев.

„От 16 000 катастрофи през 2017 година 10 000 са след употреба на алкохол и наркотични вещества. Никой не е застрахован да му се случи това, което се случи на Милен Цветков. Този проблем може да се реши само със съответните законови изменения, които са в пълномощията на НС.“, каза още обвинител номер едно.

Кражбите за първите 5 месеца са намалели с 25%, грабежите с близо 20%, намалели са и кражбите на автомобили, показва отчета на Гешев за дейността на прокуратура.

С 90,7% са намалели телефонните измами за първите 5 месеца в сравнение със същия период на 2019 г. „Нашите възрастни родители и баби и дядовци вече могат да живеят по-спокойно, без страх, че някой ще им вземе последните пари.“, каза Гешев.

 

- реклама -