Иван Гешев, ВСС, изказване,

Иван Гешев: Не се срамувам, че прокуратурата си върши работата

Главният прокурор Иван Гешев напусна заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което се обсъжда неговата личност.

То се провежда по инициатива на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Миналата седмица оттам пуснаха до кадровиците на Темида обръщение, в което призовават за отстраняването на главния прокурор.

Гешев посочи, че обстоятелството, че той е обект на обсъждането налага да се оттегли от дебата, но даде някои конкретни разяснения по темата, предаде „Правен свят“.

Ето какво каза Гешев:

Няма да коментирам обстоятелството, че не е ясно обсъждането на декларации на съсловни организации по каква законова процедура е. Според мен няма такова законово основание. Причините да не участвам в обсъждането са принципни и искам да ги споделя. Не желая да участвам в опити за създаване на напрежение и противопоставяне на прокурори срещу съдии.

Аз, като главен прокурор, не бих си позволил да коментирам кадровата политика на Съдийската колегия, нито пък да коментирам професионални качества на председателите на ВКС и ВАС. Тук целта не е главният прокурор, не е толкова и политическа цел за отклоняване на процесите, целта е самият ВСС и неговата смяна.

В една от декларациите по-скоро се съдържат съждения с елемент на коментар, по-скоро политически коментар, отколкото юридически.

Много трудно е да отговориш на такъв тип коментари. Те общо взето касаят мои изказвания. Като чета имам чувството, че се връщаме към един роман на Оруел – какво имаме право да говорим и какво нямаме, но това е в кръга на шегата. Най-интересната точка в обръщението е последната – неравнопоставеност на пострадалите. Не се страхувам да коментирам тези теми, защото голямата част от тези въпроси, с изключение на последния, съм ги обсъждал пред вас над 10 часа.

За разделянето на пострадалите на някакви групи – прокуратурата вече не разделя хората на такива с висок социален статус и такива с нисък.

Моето мнение е, че държавата, от която съдебната власт и прокуратурата е част, получава заплати от българските граждани и тези, които са част от най-уязвимата част от населението – българските пенсионери – заслужават по-добър живот. Длъжници сме им. Докато съм главен прокурор ще се постарая това положение да се промени и се старая. За нас, които взимаме големи заплати, може би една кражба от дядо на пенсията му е някакъв дребен проблем. За мен има значение. Затова съм главен прокурор – за да има значение и има. Така че – това е мой личен ангажимент като главен прокурор и това е целта на тези срещи с пострадалите от престъпления лица.

Трябва да е ясно – държавата, в лицето на прокуратурата, е променила отношението си към тези хора и те вече не са изоставени.

Не се срамувам, че прокуратурата си върши работата и тя ще продължи да го прави.

Заседанието на ВСС се провежда на фона на протест, организиран от Христо Иванов и „Правосъдие за всеки“.

- реклама -