Иван Гешев, Слави Ангелов, нападение, задържани, обвинени, поръчители НСО

Иван Гешев: Издирват се поръчителите на побоя срещу Слави Ангелов, според службите те са в чужбина – Видео

Трима души са привлечени като обвиняеми за нападението над Слави Ангелов.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев.

„В качеството на обвиняеми са привлечени 3 лица за престъпно сдружение, за причиняване на телесни повреди на вашия колега, журналиста Слави Ангелов, и за държане на високорискови наркотични вещества – по 3 отделни престъпления към всяко от тези лица“, каза Гешев.

Журналистът беше нападнат и пребит от двама непознати с метални предмети пред дома му на 17 март.

Те бяха задържани при спецакция в София в четвъртък. 

Продължава да се работи в посока поръчителите и посредниците, каза Гешев. По информация на службите те са в чужбина.

„Водещата версия е, че това е свързано с работата на Слави Ангелов и е резултат от действия на лица, които са обект на наказателно преследване и се намират извън границите на страната, като по някакъв начин опитват да дестабилизират страната“, каза още главният прокурор.

Тяхното разкриване е доста по-трудно отколкото на самите извършители. Схемата за поръчване сама по себе си е много сложна, което прави трудно разкриването на подобен род престъпления.

„Никъде в света не се разкриват поръчителите и не се виждат с извършителите. Обикновено се ползва верига от посредници и извършителите не знаят кои са поръчителите и обратното. това прави трудно доказването, но това не означава, че няма да продължим да работим. Имаме водеща версия, данни и доказателства в тази насока. Въпросът е да съберем достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, което да издържи в съда“, обяви Гешев.

Конкретните доказателства срещу тримата задържани ще бъдат представени при разглеждане на мярката им за неотклонение през уикенда. Те са криминално проявени, не са осъждани. В едно от лицата е намерена книгата на Хитлер „Моята борба“, знаме със свастики, палки и други. На въпрос дали те са членове на някой фен клуб, Гешев каза, че отговорността е персонална, както и наказателната отговорност и не може да се правят обобщения за всички фенове.

Гешев обясни, че още на десетия ден след нападението е имало заподозрени за него. „Беше необходимо технологично време за събиране на доказателства. Целта ни е повдигане на обвинения, за да стигнем до осъдителни присъди”, каза обвинител номер 1.

Случаят е абсолютен приоритет за прокуратурата заради високата обществена опасност, както и случая с катастрофата, при която загина Милен Цветков.

Главният секретар Ивайло Иванов разкри, че вчера са задържани 8 лица за 24 часа, като част от тях са пуснати, а с други работата продължава.

„Към този момент има сигурност за тези три лица, че са извършители. Нашата работа продължава, докато стигнем до поръчителите. Какви ли не версии има, но ние работим с доказателства.

Благодаря на полицаите – тези момичета и момчета, които не спират да работят и под огромен денонощен натиск направиха всичко възможно, за да се стигне да тази реализация“, каза още Иванов. Той настоя да не се хвърля клеймо върху която и да е футболна агитка, тъй като не всички фенове за престъпници, но може престъпници да бъдат и фенове.

„Важно е да се види, че всеки, който нарушава закона, рано или късно ще бъде изправен пред закона. Това е предупреждение към всички, които смятат, че могат да демонстрират своеволие и да се изправят срещу държавата“, завърши главният секретар.

 

- реклама -