Гешев

Иван Гешев: Изборът ми беше професионален, а не политически

„Процедурата по избори ми беше максимално открита и прозрачна. Не зная някъде другаде по света да има такова нещо – 10 часа излъчване на живо по националната телевизия.“ Така избрания от ВСС за главен прокурор отговори на критиките на президента, изразени при отказа му да подпише указа за назначаването му вчера.

Той заяви, че няма притеснения заради това, че е бил единствената издигната кандидатура. „За мен няма значение дали кандидатите бяхме 1, 10 или 15. Процедурата е записана в закона, а издигането само на един кандидат бе решение на прокурорската колегия. Те имат това право, закона не е нарушен, защото предвижда такава възможност“, категоричен бе Гешев.

Благодаря на колегите за избора, той беше професионален, а не политически.

„Благодаря и на колегите от професионалната общност: прокурори, следователи, които застанаха зад мен. Мисля, че това е един професионален, а не политически избор. Благодаря и на ВСС, който на предишното изслушване в голямата си част застана зад мен, благодаря на тези, които гласуваха против мен“, посочи още той. Гешев благодари и на Румен Радев, че е взел решението си в кратък срок.

Законът не позволява на този етап да се правят нови номинации

„Министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече не може да направи предложение за кандидат за главен прокурор, защото това е процедурата, разписана в Конституцията“, категоричен бе настоящия главният прокурор Сотир Цацаров, който заедно с Гешев беше на среща с представители на Венецианската комисия в Народното събрание.

„Процедурата оттук-насетне продължава по следния начин: на първо място – указ на президента, който указ очевидно беше факт. На второ място: публикуване на този указ или обнародването му в Държавен вестник. Оттам-насетне: заседание на Висшия съдебен съвет. Две възможности: гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам-насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност: ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура“, обясни главният прокурор.

- реклама -