Иван Гешев Кинтект Захарен комбинат проверки

Иван Гешев: Битката за нов главен прокурор ще е още по-кална и безскрупулна

„Предстоящата надпревара за главен прокурор ще е още по-кална и безскрупулна, имайки предвид, че прокуратурата е засегнала много олигархични интереси, както и на много престъпни групи.“ Това прогнозира зам.-главният прокурор Иван Гешев, който е част от екипа обвинители по делото за източването на КТБ.  Гешев отново повтори, че към днешна дата 99% е сигурен, че не би участвал в надпреварата.

Банкерът Цветан Василев е платил 50 хил. евро през септември 2012 г., за да лобира за магистрат, най-вероятно, за да бъде избран за главен прокурор.

Това стана ясно по време на показанията, които днес основният свидетел по делото даде в Специализирания съд.

В началото на септември 2013 г. Василев съобщил на Лазов, че двамата ще пътуват с частния му самолет до Париж. Целта била да се „помогне на приятел“. Пътуването станало в понеделник след празничните дни около 6 септември. Лазов посетил банкера в дома му предната вечер, за да му обясни Василев, че ще носят сума пари и двамата ще си я разделят, за да няма проблем по летищата. Към Париж те се отправили със самолета на Василев около 9 часа в понеделник. Преди това в стая на ВИП-а на летището Василев дал на Лазов 25 хил. евро в пачка от банкноти от по 500 евро, които той си пъхнал в джоба. Самият Василев носи в себе си също 25 хил. евро.
На парижкото летище ги чакал автомобил, който ги закарал до бизнес сграда.

КТБ

Там ги посрещнал Димитър Абаджиев. Малко по-късно към тях се присъединил и французин, чието име Лазов не можа да си спомни, но го описа като лобист. Василев провел няколкоминутен разговор с него на френски, като преди това казал, че френският е любимият му език, а после минал на английски. По време на разговора на няколко пъти било споменато името на Бойко Найденов. Какво са си говорили, обаче, Лазов не каза, най-вероятно понеже не го е разбирал. Към онзи момент Бойко Найденов е зам.-главен прокурор и шеф на Националното следствие. След отиването на Борис Велчев в Конституционния съд той временно беше изпълняващ функциите главен прокурор, но кандидатурата на Найденов не беше издигната за обвинител номер 1.

След срещата с лобиста Лазов и Василев се отправили към изискан френски ресторант в Булонския лес. Лазов обясни, че менюто било на френски и затова се наложило Василев да му помогне с поръчката. Малко по-късно към тях се присъединил и Димитър Абаджиев. Те останали дълго в ресторанта, а от там се отправили отново към летището и се върнали около 21:30 в София .

На следващия ден Цветан Василев по нищо не показал, че е прекарал часове наред с Лазов. По време на полета той му разяснил и как смята да придобие БТК.

- реклама -