Иван Гешев, главен прокурор, оставка, политици

Иван Гешев: Ако политиците не ми искаха оставката, нищо нямаше да е наред

На извънредното заседание на Народното събрание присъства и главният прокурор Иван Гешев на фона на критиките на бъдещите управляващи към него и намеренията им да го отстранят или да намалят правомощията му. Обвинител №1 коментира тези заявки с думите:

„Радвам се и е нормално политиците да ми искат оставката. Ако политиците не ми искаха оставката, нещо нямаше да е наред – щеше да означава, че прокуратурата не спазва разделението на властите и в някакво взаимодействие с политиците“, каза Иван Гешев пред медиите.

Той посочи, че има „постоянен контакт“ с председателя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши:

Това, което знам от личен разговор, е, че тя е доволна от работата на ПРБ“.

Главният прокурор обяви като неистини твърденията на ръководството на МВР и ГДБОП, че прокурори отказват да разпитват задържания за изтеглянето на милионите за „Хемус“.

Секунди по-късно той се оказа на входа на парламента рамо до рамо до силовия министър Бойко Рашков, но двамата не застанаха заедно пред камерите.

Заяви още, че в сегмента, който е важен за прокуратурата – борбата за престъпността, се надява на синхрон в работата с органите на МВР.

„Защото трябва да бъде ясно – органите на МВР са тези, които разследват и разкриват престъпленията и след това се докладва на прокуратурата. Без МВР да разследва престъпления няма как прокуратурата да внесе обвинителен акт и съответно да бъде наказан съответния извършител. За съжаление в последните 6-7 месеца МВР се е концентрирало основно около едно-две неща, което води до липса на добри резултати и бум на престъпността, в сферата на организираната престъпност. Виждате хакерски атака срещу журналистически сайтове, което е изключително притеснително за свободата на словото, бум на битовата престъпност, бум на телефонните измами. Затова искаме да работим в синхрон с МВР, а не да се води война срещу прокуратурата“, каза Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев пожела успех днес на НС, като заяви, че се надява най-после да бъде избрано редовно правителство, защото пред българския народ и пред българската държава стоят сериозни въпроси – пандемията, икономическа, социална криза, цената на тока.

„Трябва стабилност“, каза Гешев преди да влезе на заседанието на НС.

- реклама -