Иван Гарелов, директор, БНТ

Иван Гарелов предлага БНТ да влезе в пряка конкуренция с bTV и Нова

Българската национална телевизия трябва да влезе в пряка конкуренция с двете търговски телевизии – bTV и Нова.

Това каза Иван Гарелов по време на изслушването пред Съвета за електронни медии (СЕМ) днес.

Кандидатът за генерален директор на обществената медия предлага преместване на „По света и у нас“ в 19:00 часа. Освен смяна на часа, Гарелов предложи още в новините да има и коментарни слотове.

Той сподели, че има по-глобални виждания за развитието на телевизията, а основна му цел е БНТ да стане силна обществена медия и затова е оглавил концепцията си „БНТ – Рестарт“.

Пред комисията на СЕМ Гарелов заяви, че е започнал професионалния си път като репортер в БНТ, след това е водещ на предаването „Панорама“, има опит и от търговските телевизии, видял е как функционират, издал е три книги, а БНТ е един достоен завършек на неговия професионален път. Основна цел на Иван Гарелов е БНТ да стане силна обществена медия като смята, че трябва да извади от анонимност българските зрители.

Цитирайки международно проучване, Гарелов заяви, че обществената телевизии в Европа възвръщат своите позиции.

Сред предложенията му са БНТ 1 да бъде основно с информационно-публистична насоченост, БНТ 2 да е насочен към културата като се привлича най-трудната по думите му аудитория – образованите хора, които имат конкретни търсения и очаквания. Регионалните канали трябва да бъдат възстановени. Според него БТН Свят да бъде модерна витрина, която да представя туристическите възможности на България, а БНТ HD да се развива като спортен и младежки канал

По думите на Гарелов финансирането трябва да бъде на база процент от БВП, защото според него така БНТ ще бъде максимално независима.

- реклама -