лекарства молекули мораториум пациенти

Иван Димитров от БПФ за FN: Мораториумът върху новите лекарства е геноцид спрямо пациентите в България

Пациенти излязоха на протест срещу налагането на мораториум върху нови лекарства за следващата година.

Предложението беше на Надзорния съвет на НЗОК и беше гласувано миналата седмица от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. От списъка с лекарства, които няма да бъдат плащани от касата обаче отпаднаха генеричните продукти.

Управителят на касата проф. Камен Плочев коментира преди дни, че мораториумът цели да се даде възможност на системата „да отдъхне”.

Федерацията на българския пациентски форум внесе писма до няколко посланици в България с молба за подкрепа.

Защо се обърнаха към чуждите посланици и до какво ще доведе реално мораториумът? Отговорите на тези въпроси потърсихме от Иван ДимитровПредседател на Федерация „Български пациентски форум“.

 

Г-н Димитров, смятате ли, че народните представители ще гласуват „ЗА“ мораториума върху нови лекарства?

Да, в сряда или четвъртък депутатите ще гласуват за този мораториум задно с целия пакет, който представлява бюджета за 2018 година. Освен ако някой депутат не поиска гласуване перо по перо, тази рестрикция ще бъда гласувана заедно с целия бюджет. Миналата седмица в четвъртък Комисията по бюджет прие промени между двете четения в проекта за бюджет на касата. Така от списъка с забраните бяха извадени генеричните и биоподобните продукти. Остана мораториума за всички нови лекарства.

Шефът на Касата твърди, че тази стъпка ще даде възможност на системата да си отдъхне. Смятате ли, че ефектът наистина ще е такъв?

Няма как това да се случи. Истината е, че този мораториум е първият в историята на България. Става дума за ефективно приет мораториум, който забранява нови молекули и не само, но и нови дейности и болници. Това е осъзнат национален геноцид върху българските пациенти. Защото това означава само едно – забраната за нови лекарства и дейности е нарушаване на Конституцията, която защитава хората, които са стигнали до там да ползват услугите на здравната ни система.

За колко нови молекули конкретно става дума за 2018 година?

На опашката за влизане в системата за лечение на български граждани бяха 13 или 15 нови лекарства, които чакаха да касата да започне да ги плаща. Като тези нови молекули бяха за лечение на български граждани, което към момента не се е осъществявало въобще. Молекули за белодробна фиброза (такива пациенти не се лекуват в България в напреднала фаза), за метастацирал рак на гърдата. За съжаление българките с това заболяване ходят да се лекуват в Европа. Това са все лечения, които българските граждани очакваха да получат в страната си за първи път. Сега се оказва, че те въобще няма да бъдат лекувани. Това беше единствената им алтернатива да бъдат живи. Което означава, че те ще търсят спасение като здравни мигранти в Европа, за да могат да бъдат лекувани.

Т.е. смятате, че търсеният финансов ефект няма да бъде постигнат. Тогава защо настояват за мораториума?

Аз също искам да видя някакви аргументи от страна на държавата. Защото виждаме, че за последните три години държавата дължи 320 млн. лева към чужди европейски здравни каси. Защото българите търсят начин по споразумението за трансгранично лечение да се лекуват където могат. Т.е. мораториумът ще принуди пациентите да се лекуват навън и държавата ще трябва да плаща за това, но ще плаща на различни цени и в никакъв случай няма да бъде по-евтино от това, което ще спести със забраната. Другият ефект е, че пациентите, когато не са лекувани ще преминават в терминален стадий и тогава ще трябва да бъдат настанявани в лечебни заведения по много пъти, за да бъде овладяно състоянието им. В един момент парите, които ще се дават за това няма да доведат до никакво спестяване.

Смятате ли, че зад това решение прозира лобистки интереси от страна на фирмите, произвеждащи генерични лекарства?

Абсолютно. Защото в началото ставаше дума за мораториум върху абсолютно всички лекарства, които трябва да влязат в списъка. Изведнъж в петък изваждат генеричините и биоподобните препарати, което пак е нарушаване на всички правила. Нека като има забрана, тя да е за всички.

Няма гаранция, че мораториумът ще бъде само за година. Какво ще се случи догодина?

Ако за тази година има 15 нови молекули, в края на следващата година те вече ще са 30. Такова нещо направиха в Сърбия за една година. В момента мораториумът там продължава четвърта година, защото на третата година имаше над 400 нови молекули, които нямаше кой да ги плати. Така че, всички сме наясно, че мораториумът няма да е за една година. Защото догодина касата няма да плати за 30 нови продукта, ще плати за 15. Кой ще реши кои да са те? Те всичките са важни.

Как се доказва ефективност на новите молекули?

Когато тези лекарства идват в Европа те имат видимата оценка, на база много изследвания и най-вече на база 100% излекуван пациент. В България ефективност на лекарствата се проверява само и единствено от ИАМО към Министерството на здравеопазването.

А какво мислите за забраната върху новите дейности и клиники?

Ще дам пример с хемодиализата. Всички знаят, че пациентите на хемодиализа не получават качествено лечение, като причината за това е, че там се краде много. Това е доказано от много проверки на Изпълнителна агенция „Медиински одит“. В един момент, ако представител на някакъв бизнес иска да отвори частна диализа, която е възможността за българския пациент да се лекува по-добре този шанс отпада. Въпреки че, козметично беше преформатирана забраната така, че нови дейности да могат да се отварят на определи места, където има нужда. Кой решава обаче къде има нужда и къде не? Т.е. там където има държавна такава клиника никога няма да бъде разрешено да бъде отворена частна.  И така пациентите остават крепостни, те няма да имат право на избор.

Ако след протеста вашето становище не бъде взето под внимание какво ще предприемете?

Ние сме запознали посолствата, ЕК и ЕС с проблема. Ако все пак мораториума влезе в сила, ние ще съдействаме на пациентите да потърсят адекватно лечение в чужбина, като здравни мигранти. Защото пак казвам, това е геноцид. Когато има такъв европейските държави могат да приемат такива мигранти. Ние ще сме първата европейска държава, на която ще се случи подобно нещо.

А какво трябва да се направи, за да се реши проблемът генерално?

Да падне мораториума, НЗОК да си върне обществения характер и да й се даде да контролира качеството и ефикасността на лечение на българските граждани. Държавата да си плаща цялата вноска за групите, за които отговаря (това са едни 300-400 милиона на година) и министерство на финансите да не се бърка в разходване то на публични средства!

И най-вече да започне да се прави здравна политика, а не политика в здравеопазването!!!
- реклама -