164 ДГ, Горна Баня, протест, директорка, уволнена, родители

Ивайло Цеков, кмет на район Искър, пред FN: От септември отваряме допълнителни места за деца в яслена и градинска възраст

С около 2 000 повече деца ще бъдат приети тази година в яслените групи на София в сравнение с миналата година.

Обявените свободни места за учебната 2019/2020 г са 5391. Увеличение има и за децата, които ще бъдат приети в първа група в градините. Ще останат ли деца извън държавните забавачки ще стане ясно след класиранията, първото от които е на 10 май.

В момента на територията на столицата се извършва строителството на 9 детски градини, 7 от които трябва да бъдат завършени през тази година. Една от тях е в район „Искър“. До началото на новата учебна година трябва да приключи пълната реконструкция на съществуващата етернитова сграда на ДГ 96 „Росна китка“.

За ремонтите и местата в детските градини пред FN разказва кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков.

– Г-н Цеков ще завърши ли в срок ремонтът на ДГ 96?

– През септември ДГ 96 ще отвори вратите си за децата, които през тази учебна година бяха разпределени в останалите градини в района. Това се наложи, тъй като реално се изгради почти изцяло нова сграда на мястото на старата, която беше направена от етернитови плоскости.

Реално ние постояваме нова сграда върху основите на старата. Освен основният ремонт се прави и разширение с изграждането на 2 допълнителни корпуса. Ще има допълнителни яслена и градинска групи както и физкултурен салон. В двора ще се направят нови площадки за игра и зелени площи.

– Има ли и други градини, които са с етернитови плоскости и ще бъдат ли ремонтирани?

– По план на Столичната община всички сгради на детски градини, които навремето са правени с етернитови плоскости, ще бъдат основно ремонтирани. За нашия район последните две такива градини са ДГ 96 „Росна китка“, която в момента се ремонтира и ДГ 36 „Пеперуда“.

Етернитовите плоскости сами по себе си не са опасни, но при разрушаване и чоплене биха били опасни.

В момента тече процедурата по избор на изпълнител за ремонта на ДГ 36, осигурено е финансирането от Столичната община. Искам специално да благодаря на общинския съветник от район „Искър“ Лорита Радева, с чиято помощ успяхме да получим финансиране. Така че през август трябва да започне основният ремонт на последната градина с етернитови плоскости в район „Искър“. Така един дългогодишен проблем ще бъде разрешен.

Ремонтът на ДГ 36 трябва да приключи до следващото лято. Тя също ще бъде изградена почти наново, но няма да правим допълнителни корпуси. Децата ще бъдат разпределени в другите градини. Това е известно неудобство, но не може да се направи такъв основен ремонт, без това.

– Ще стигнат ли местата в яслите и детските градини за децата от район „Искър“?

– Места в градините за децата родени в район „Искър“ има, но има и много родители, които живеят в други квартали на София, но работят в нашия район. На тях им е по-удобно децата им да бъдат в яслите и градините близо до работата. Ние сме доста голям район с много фирми и предприятия. В яслените групи, както на повечето места в София, има недостиг, но не за родените тук деца. Просто тук са локализирани голяма група предприятия и от там идва сериозен процент от децата, които посещават яслите и градините. Повечето градини в района са обновени – материалната база, детските площадки. Друго предимство е, че повечето градини в нашия район имат плувен басейн.

И базата се използва постоянно. Това също е голямо предимство и привлича вниманието на родителите. Това е един от плюсовете на нашите бази. Децата са щастливи от уроците по плуване, а родителите са спокойни, че басейнът е на крачки от групите, в които са децата им.

– Има ли недостиг на медицински персонал, който отговаря за децата в яслените групи?

– В момента нямаме недостиг, но имаме пенсионирани медицински сестри, които продължават да работят. Но няма млади хора, които да заемат техните места. Проблемът с медицинския персонал е от доста отдавна.

Всъщност ние на практика нямаме много какво да направим по отношение на привличането на млади хора докато бюджетът е такъв. Той е по държавен стандарт и финансиране и със съфинансиране от столичната община. Имахме разговор със синдикатите специално за медицинските работници. Стремим се да актуализираме възнагражденията, но не можем да излизаме от бюджета, с който разполагаме.

– По-голям прием на деца и разкриването на нови групи означава и повече персонал за градините. Има ли достатъчно педагози?

– Прави впечатление, че все повече млади хора влизат като педагози в детските градини. Имаше един момент с доста неприятна тенденция на застаряващо учителско съсловие. Всяка година излиза една част педагози, а същият брой хора не влизаха в системата.

Това е национална стратегия на правителството – през последните години доста се завишиха бюджетите за работна заплата в сферата. Надявам се по подобен начин да се реши и проблемът с медицинските сестри.

- реклама -