Ивайло Търпанов, СБА пред FN: Всеки трети млад шофьор на пътя е нарушител

Всеки трети млад шофьор на пътя е нарушител, показват данните от кампанията „Най-добър млад шофьор на България“. Данните оповести за Flashnews Ивайло Търпанов от Съюза на българските автомобилисти.

Какво показва вашата кампания за младите шофьори?

Една трета от най-добре справилите се млади шофьори в нашия тест имат нарушения. На близо 60 души 20 от тях реално имат нарушения. Говорим и за наказателни постановления, и за издадени фишове, някои от тях, които не са заплатени. Някои от тях не са влезли и в сила все още. Едно момче в рамките на 10 дни от този април има две нарушения. Едното е електронен фиш, другото е издадено наказателно постановление. Имаме участници, които дори преди да вземат книжка, са карали автомобил.

Трябва ли да има специални мерки за младите шофьори, за да станат по-дисциплинирани?

Има правила, които трябва да се спазват, не може да не се спазват правилата от младите шофьори, които са и по-неопитни на пътя. Трябва да се събират глобите и те да се чувстват наказани. Имаме участници в кампанията, които имат фишове от 5-6 месеца и те не са платени още. Не могат да ги открият и да им връчат фиша. Това показва, че може да нарушаваш правилата и оставаш ненаказан. Как да се коригира тяхното поведение? Няма начин.

Кога трябва да се възпита един млад шофьор, за да е добър участник в движението и как?

Въпросът е да ги научим да бъдат добри шофьори в първите им години от вземането на книжка – първите 5 години зад волана. Това е периодът, когато се формира тяхното поведение на пътя. Ако го изпуснем този момент следват ситуации, когато няма контрол.  Жертвите на пътя са много. Ние сме водещи в тази черна статистика в Европа. Да не говорим, че по цял свят за младежите от 18 до 29 години фатални се оказват за тях пътните инциденти.

Каква е целта на кампанията ви?

Не случайно нашата кампания „Най-добър млад шофьор на България“ е състезание с обучителна цел.Хем се състезават за приз най-добър млад шофьор, но основната ни цел е да ги информираме, да превърнем безопасното шофиране в цел на младите хора.

Вторият кръг на кампанията ще се проведе на 12 май от СБА и Пътната полиция.

 

- реклама -