ГМО
Pixabay

Ивайло Попов от „За Земята“ пред FN: Ако се притеснявате от ГМО, избягвайте соевите продукти

75% от българите искат доброволен стандарт за етикет „Без ГМО“. Това сочат данните от национално представително проучване за нагласите на гражданите към етикетирането на ГМО, извършено за „За Земята“ от Маркет линкс.

Процентът на българите, които желаят стандартът да гарантира, че и животинските продукти са произведени без употреба на ГМО във фуражите е още по-висок – 78.4%.

Изследването идва в момент, когато обсъжданият повече от година Законопроект за храните е на път да влезе в Народното събрание на второ четене.

Каква част от храните на българския пазар съдържат ГМО и какво следва оттук насетне? Flashnews потърси за коментар Ивайло Попов от сдружение „За Земята“.

Pixabay
Имат ли основания хората у нас да се притесняват, че голяма част от храните, които консумират, са ГМО?

Разполагаме с данните на Българската агенция по безопасност на храните. Според тях около 10% от изследваните храни съдържат ГМО, но под 0,9% от продукта. Агенцията е фокусирала своите изследвания върху високорисковите продукти, т.е. тази цифра не може да се пренесе автоматично върху всички продукти, но можем да кажем, че продуктите, съдържащи соя, са високорисковите.

Ако трябва да дадете съвет на хората, особено на майките с деца, възрастните хора, хората с хронични заболявания – кои храни да се избягват?

Единственото, което можем да препоръчаме, е да четат етикета – там със сигурност ще пише, ако се съдържа ГМО над 0,9%. Ако е под 0,9% обаче няма да е отразено, така че е по-добре да се доверяват на продукти, на които изрично е написано – без ГМО. Разбира се, в момента никой не може да каже по какъв начин производителят се е уверил в това нещо – т.е. ако имаме такъв стандарт, нещата ще са много по-лесни. Накратко, моят съвет е – ако се притеснявате от ГМО, просто избягвайте соевите продукти.

Pixabay
Какво следва след резултатите от това прочуване?

Следва широка информационна кампания сред хората и бизнеса по отношение на етикетирането „Без ГМО“. По-важното е, че другата седмица ще внесем още едно становище – този път в парламента, след като вече сме внесли в Министерския съвет, по отношение на законопроекта, който е между първо и второ четене, и който ще даде основната регулация на такова етикетиране.

Почти 80% от хората в проучването настояват да се посочва, ако във фуражите има ГМО. Възможно ли да се случи това на практика?

В момента ние настояваме и това да стане ясно и знаем, че по-сложно, защото пряко се засягат интересите на бизнеса. Нашата цел е да се знае, че няма ГМО по цялата верига. Включително и за фуражите, които са използвани, за да се произведе крайният продукт, който си купуваме на финала в магазина.

Дали политиците са склонни да се съобразят с вашите искания и да ги превърнат в закон?

Нашите мнения са близки и искрено се надявам, че ще се намерят депутати, които да инициират промени в Закона за храните и така да постигнем силен стандарт за етикетите.

- реклама -