Ивайло Московски, камиони, превозвачи, почивки, пакет "Мобилност"

Ивайло Московски: Над 3000 български камиони ще излязат от европейския пазар, заради пакета „Мобилност“

Над 3000 български камиони ще излязат от европейския пазар, заради определени текстове в пакета „Мобилност“.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на конференцията „Европейското бъдеще на транспорта от Централна и Източна Европа“.

„Ние не искаме да допуснем стимулиране на емиграцията на български шофьори към европейски държави, защото това ще се случи след въвеждането на предложенията в този им вид. Още преди няколко години, когато се заговори за въвеждането на определени рестриктивни правила за българските превозвачи, сме реагирали остро, като сме защитавали по категоричен начин правата на българските превозвачи и сме отстоявали спазването на европейските принципи за свободно движение на стоки, хора и капитали“, изтъкна Ивайло Московски. По думите му, българската позиция винаги е била категорична по тези въпроси и е правилно да бъде намерено консенсусно решение, защитаващо интересите на всички държави.

Няколко са темите, по които имаме спорове с част от държавите в ЕС, каза Московски.

Първата тема е свързана с искането за въвеждане на задължение водачите на камиони да се прибират на определено време у дома. По този въпрос министърът изрази мнение, че България като страна в географската периферия на ЕС, е в неизгодно положение, защото на шофьорите ще им отнеме много време да се приберат в страната на точно определен интервал от време. Отделно, той изтъкна, че водачите, като свободни граждани на съюза, имат пълното право сами да избират къде да почиват със семействата си. Поради това, България е категорично против това предложение. Позицията, която ще защитаваме е, превозвачите да дават възможност за почивка на определен период на своите водачи, а те сами да избират къде и как да прекарат времето, когато не са на работа.

Втората тема е свързана с предложението да се въведе забрана седмичната почивка да се извършва в кабините на камионите, каза министърът. Той изтъкна, че тук има много неясноти, които ще създадат сериозни трудности за превозвачите, най-вече заради изискването на застрахователите товарите и камионите да не се оставят без надзор. Според министър Московски, това означава, че водачите няма как да почиват в хотели, които нямат охраняеми паркинги. Министърът заяви, че по този въпрос българската страна е готова да се съгласи, само когато има изградени паркинг зони с охрана и необходимите условия за шофьорите. По думите му, имаме уверението на ЕК, че се работи за изграждане за изграждане на такива зони, но кога ще станат факт – не е ясно.

По отношение на темата, свързана със заплащането на командировките на водачите, министър Ивайло Московски обяви, че има много неясноти и няма методика за изчисляването на тези ставки.

Той допълни, че от ЕК са заявили, че тези правила ще важат и за превозвачи от трети страни, но ЕС няма правомощията и механизмите реално да контролира дали превозвачите извън съюза спазват тези изисквания, което ще доведе до нелоялна конкуренция. Предложението на българската страна е начисляването на командировъчните, спрямо законодателството в държавата, в която пребивава даден водач, да става след 7 последователни дни работа за месец.

По четвъртата тема, за каботажите превози, министърът изтъкна, че българската държава е готова на отстъпки за този тип превози, по отношение на броя на дните и операциите на месец.

Министър Ивайло Московски декларира готовност, в знак на протест, да напусне Съвета на министрите по транспорта, ако се приемат тези силово наложени рестриктивни мерки от ЕК.

- реклама -