Калфин

Ивайло Калфин: Трябва да превърнем запазването на българската идентичност в кауза

Запазването на българската идентичност в контекста на интернет, социалните медии и глобализма, е тема, за която трябва да се говори повече. Нещо повече – трябва да се превърне в национална кауза, около която да се обединят не само политиците, но и отделните хора – всеки един от нас. Смисълът на глобализма е в това общувайки без граници, всеки един етнос да запази и съхранява своята идентичност. Президентът трябва да е обединител на силни национални каузи, а съхранението ни като българи в рамките на „глобалното село“ е една такава тема“.

Това каза на среща с интелектуалци днес в гр. Пловдив кандидатът за президент от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин. Той подчерта, че съхранението на националната идентичност е процес, към който трябва да се подходи осъзнато, целенасочено и комплексно. Той изтъкна, че един от най-дълбоките корени на националното самосъзнание е в образованието на децата.

Трябва да си дадем сметка, че националните ценности започват да се формират в най-ранна детска възраст, не само от семейството, но и от училище. В момента върви тенденция на претопяване на българщината в общия поток от информация. Защо например предметът „Роден край“ в началното училище трябваше да бъде заменен с „Човек и общество“?! Това е на пръв поглед малък пример, но той е един от многото подобни, които събрани заедно, оказват сериозно влияние върху формирането на национално самосъзнание в децата ни“, категоричен беше Калфин.

Той подчерта, че в момента в обществото ни, особено чрез социалните медии, протичат процеси на привиден национализъм, който е изграден не върху разпространение на добрите примери и споделяне на национална гордост и памет, а върху насаждане на страх и разделение. „Тези процеси са много опасни, защото са изградени върху нетърпимостта към другия. Българската национална идентичност е многопластова и разделянето на обществото може да има пагубни последствия. Силни сме, когато сме заедно, когато помним миналото си и имаме визия за общо бъдеще“, припомни Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин: Държавата не е на Борисов, а на българите!

Калфин

Борисов вчера заплашвал, че ако го ядосат, ще спре парите за учители. Може ли един демократично избран премиер да говори по този начин?! Той не дава заплатите на учителите от джоба си, че да има правото да заплашва, че ще ги спре. Държавата и нейният бюджет не са нито на Борисов, нито на някой друг. Държавата е на българите и ние, българите, трябва да си припомним, че от нас зависи кой и как ще ни управлява“, коментира на среща с хората в гр. Съединение кандидатът за президент на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин.

Управлението на държавата трябва да се гради върху устойчиви национални каузи.

Качественото образование е една такава кауза.

Не приемам усилията, които се полагат в тази посока, да бъдат поставяни на риск в резултат на настроения и емоции. Имаме нужда от устойчивост по ключовите за хората теми и точно президентът може да даде тази устойчивост като защитава интересите на хората, независимо от това кой е министър-председател. Точно затова е важно кой ще бъде президент в тази сложна политическа ситуация – дали ще е някой, който е удобен на най-голямата партия или ще е някой, който има опит и смелост да защитава интересите на хората“, подчерта Ивайло Калфин.

Калфин припомни на присъстващите значението на вота „не одобрявам никого“ и подчерта, че отбелязвайки това квадратче, гласът им ще бъде начислен автоматично за кандидата с най-голям резултат.

„По-добре е да гласувате за този, който се доближава в най-голяма степен до представата ви за президента, отколкото да отбележите, че никой не харесвате и гласът ви да бъде добавен автоматично към кандидата с най-голям резултат“, разясни той.

 

 

- реклама -